Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Stor konsert i Pilane i sommar – vill skapa ny årlig tradition

Under vintern har han synts i tv-programmet ”Så mycket bättre”, inspelat förra sommaren på Gotland. Denna sommar blir en av hans arenor i stället skulpturparken i Pilane. Här kommer Daniel Adams-Ray ge en exklusiv konsert under bar himmel bland konstverken.

– Visst är det fantastiskt roligt, säger Sandra Saied, evenemangskoordinator på kultur- och fritidsförvaltningen i Tjörns kommun, som tillsammans med Peter Lennby, konstnärlig ledare för Skulptur i Pilane, spånat fram idén om ett större musikevenemang kombinerat med skulpturvandring i parken.

Peter Lennby själv säger sig också vara mycket nöjd med det nya konceptet.

– Det blir ett nytt kliv i vår historia. Vi har ju tidigare haft mindre musik- och dansarrangemang här i Pilane, men aldrig tidigare en så här stor utomhuskonsert där det också kommer att gå bussar tur och retur både från Göteborg och olika platser på Tjörn för att hämta upp besökare.

Maxantal på 1 000 besökare

Max antal besökare på konserten, som går av stapeln den lördagen den 4 juni, är satt till 1 000 personer.

– Med tanke på hur mycket plats det finns här skulle vi ju egentligen kunna ta in många fler, men det är främst parkeringsmöjligheterna i anslutning till parken som sätter stopp för det tyvärr, förklarar Peter Lennby.

Tanken med det nya konsertkonceptet är att den som vill både före och efter ska kunna ta en sväng och titta på alla skulpturer i parken. Förhoppningen är också att detta ska bli ett återkommande årligt evenemang med nya artister på scen.

– Det är i alla fall min önskan för jag har länge velat göra nåt sånt här för att också nå en yngre publik och samtidigt visa upp det vackra kulturlandskapet och alla våra fantastiska skulpturer, säger Peter Lennby.

”Dansar vilt och över danssteg”

Vad det gäller årets artistval erkänner han dock utan omsvep att han lämnat över detta till ”de yngre förmågorna på kommunen som förstår sig på det här bättre”.

– Jag hade faktiskt inte hört Daniel Adams-Ray tidigare, men nu dansar jag vilt och håller på att öva in nya danssteg, fortsätter han med ett skratt.

Vad säger Anna om att få konkurrens om uppmärksamheten i parken då?

– Ja, men det gillar hon, försäkrar Peter med ett nytt skratt om parkens stolthet, den 14 meter höga skulpturen, som inför öppningen av skulpturparken den 14 maj också har fått sig en rejäl ansiktslyftning och kroppsbesiktning.

Att friden skulle störas vid det gamla gravfältet från järnåldern, som konserten kommer att hållas i närheten av, tror heller vare sig han eller Sandra Saied.

– Vem vet, de som är begravda där kanske till och med diggar med, skrattar Sandra Saied.

Mest streamade låt under 10-talet

Får man tro svenska folket av i dag är det inte helt omöjligt. Daniel Adams-Ray har varit en av de viktigaste gestalterna i formandet av den svenska hiphop-scenen. Sedan började han skriva mer popmusik och när 10-talet summerades stod det klart att hans låt ”Gubben i lådan” var den mest streamade låten på svenska under hela decenniet.

Under vintern har han synts i tv-programmet ”Så mycket bättre”, och under Musikhjälpen 2021 var hans tolkning ”Skotthål” av Maxida Märaks “Jokkmokk” en av de mest önskade låtarna.

Biljetter till konserten släpptes i onsdags och kan bokas via Tjörns kommuns hemsida.

LÄS OCKSÅ: Festivalarrangör laddar för musikfest i dagarna tre

LÄS OCKSÅ: Fullspäckad artistsommar väntar i STO

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.