Stor räddningsinsats efter kyrkobrand

En person har förts till sjukhus efter en större brand i Pingstkyrkans lokaler i Skärhamn på Tjörn. En stor räddningsinsats sattes in och byggnaden har fått omfattande skador. Polisen misstänker nu att branden kan ha varit anlagd.

ANNONS
|

Det handlar om Pingstkyrkans lokal Smedjan på adressen Södra Hamnen i Skärhamn på Tjörn. Larmet om en brand i byggnaden kom in till SOS Alarm klockan 15.44 under fredagseftermiddagen.

Uppemot tio enheter från räddningstjänsten sattes in och två ambulanser skickades till platsen.

En person befann sig inne i byggnaden när det började brinna, men kunde enligt inre befäl på räddningstjänsten ta sig ut för egen maskin.

– Personen omhändertas av vår personal och ambulans nu, berättade Mattias Kapocs, inre befäl på räddningstjänsten Storgöteborg, en stund efter att larmet kom in.

Senare bekräftade SOS Alarm att en person har förts till sjukhus efter händelsen.

ANNONS

Enligt polisens jourhavande förundersökningsledare i södra Fyrbodal har personen inte ådragit sig skador av någon allvarligare natur.

Under lördagsmorgonen meddelade polisen att de misstänker att branden kan ha varit anlagd och rubricerar händelsen utreds som misstänkt mordbrand.

– Vi ska få dit tekniker som ska göra en undersökning av platsen under dagen, säger Johan Raske, jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Uddevalla.

I nuläget finns det ingen misstänkt gärningsperson.

”Det brann genom taket”

Mattias Kapocs på räddningstjänsten berättade att det inte fanns någon risk för att branden skulle spridas till andra byggnader då det rörde sig om en fristående sådan.

– Vi har inte kontroll på branden än. Det brinner och vi håller på med utvändig släckningsinsats, berättade Mattias Kapocs vid 17.30-snåret på fredagen.

Det är på andra våningen i byggnaden som det har brunnit. Göran Andersson som är områdeschef på Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund säger så här:

– När kom dit såg vi att det brann genom taket. Det är en fullt utvecklad brand och vi håller på med utvändig och invändig släckning, berättade han efter 18-tiden.

Hur bedömer du chanserna till att rädda byggnaden?

– Vi ska nog kunna rädda byggnaden men det kommer bli omfattande skador, sa han.

Vid 21-tiden på fredagskvällen hade räddningsstyrkan bättre kontroll på branden.

– Nu är största faran över. Vi räddade fastigheten och insatsen gick så pass bra den kunde göra med de förutsättningar som fanns, sa Göran Andersson.

Händelsen har polisanmälts

Under kvällen höll hans personal på med att suga upp släckvatten och släcka den lilla glödbrand som var i takkonstruktionen.

– Vi kommer säkert att vara kvar här i ett par tre timmar till för att säkerställa att branden inte tar sig, uppgav han vid 21-tiden.

Byggnaden har fått omfattande skador, inte minst vattenskador, men är inte nedbrunnen.

ANNONS