I skogsområdet bakom grundviken vill exploatörerna bygga ett antal hus och lägenheter inom den så kallade Almöstrandsplanen. Projektet har nu legat still i flera år, framför allt beroende på att  man inte får dispens från strandskyddsbestämmelserna.
I skogsområdet bakom grundviken vill exploatörerna bygga ett antal hus och lägenheter inom den så kallade Almöstrandsplanen. Projektet har nu legat still i flera år, framför allt beroende på att man inte får dispens från strandskyddsbestämmelserna. Bild: andreel

Stora bostadsprojektet pausat i flera år

Ett av Tjörns största bostadsprojekt – Almöstrand på östra Tjörn – har legat ”för fäfot” i sex år och idag syns ingen ljusning. En huvudorsak till totalstoppet är att strandskyddsbestämmelser hindrar all nybyggnation trots att området redan är exploaterat sedan länge.

ANNONS

Det var kring 2015 som Almöstrandsprojektet presenterades och då ville man bygga totalt cirka 300 lägenheter på Almön och intilliggande områden. Det skulle bli både villor, hyreslägenheter och radhus. Privata exploatörer, både större byggföretag och lokala företag, var intresserade och samma sak gällde Tjörns Bostads AB som ville bygga hyresrätter.

Projektet visade sig dock snart stöta på svårigheter. Dels ansågs området vara väl stort och Trafikverket hade synpunkter på trafikföringen. Bullerproblematik fanns också från länsväg 160 vid Tjörnbroarna. En skyddsvärd art av västkustros hittades på Almön och området fick minskas ned.

I det här området nära gamla färjeläget på Almön vill man bygga ett antal hyreslägenheter. Länsstyrelsens nej till strandskyddsdispenser hindrar dock byggnationen helt.
I det här området nära gamla färjeläget på Almön vill man bygga ett antal hyreslägenheter. Länsstyrelsens nej till strandskyddsdispenser hindrar dock byggnationen helt. Bild: andreel

Framför allt fick dock Tjörns kommun och intressenterna reda på att länsstyrelsen inte godkände planerna på grund av strandskyddet. Man godtog helt enkelt inte viktiga delar av planen trots att intressenter och kommun menade att detta var ett redan exploaterat område. Till och med dåvarande landshövdingen Lars Bäckström förklarade vid ett Tjörnbesök att strandskyddet satte hinder i vägen främst för hyreslägenheter nära gamla färjeläget vid Tjörnbroarna.

ANNONS

Idag har projektet inte kommit närmare ett förverkligande trots att det nu gäller cirka 200 lägenheter totalt och området har minskats ned sedan dess.

– Det är ingen aktivitet i projektet idag, det står helt enkelt still. Strandskyddet är en huvudfråga som sätter hinder i vägen för projektet och idag krävs bearbetning av planen. Området har också ansetts vara väl stort, säger Åsa Jönsson, planchef på Tjörn.

Däremot är inte trafikfrågorna längre avgörande för projektet.

Solbritt Törnqvist, vd för Tjörns Bostads AB som vill bygga hyreslägenheter vid gamla färjeläget, säger att bolaget sitter med bakbundna händer:

Solbritt Törnqvist, vd på TBAB. Foto: Tjörns kommun
Solbritt Törnqvist, vd på TBAB. Foto: Tjörns kommun

– Vi vill inget hellre än starta byggnation men vi får inte. Strandskyddet sätter hinder i vägen och vi kan inget göra trots att området är jättefint för byggnation.

Derome som idag är en av huvudexploatörerna konstaterar liksom övriga att man inte kommer vidare idag:

– Vi har tills vidare beslutat oss för att pausa projektet och vi hoppas givetvis att strandskyddslagstiftningen ska ändras så att byggnation blir möjlig, säger Hasse Andersson vid Derome.

En idé för att komma vidare är att dela upp projektet i mindre delar så att till exempel Tjörns Bostads AB kan bygga ett antal lägenheter, eller att Derome kan exploatera en del av Almöstrand.

– Jag är beredd att arbeta vidare för att få igång projektet och vi måste diskutera med intressenterna, menar Lars Carlsson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Martin Johansen (L) är kommunalråd på Tjörn:

Martin Johansen (L), kommunalråd. Arkivbild
Martin Johansen (L), kommunalråd. Arkivbild

– Det är orimligt att strandskyddet ska hindra ett angeläget projekt. Den här satsningen har ju alla fördelar. Det är brist på hyresrätter på östra Tjörn, området är redan ianspråktaget av bland annat campingverksamhet, VA finns framdragen i närheten och politiskt är alla överens om att satsa. Det här är ett bra exempel på hur vi i kustkommunerna drabbas av strandskyddsreglerna, menar han.

Också den politiska oppositionen menar att projektet måste komma igång igen:

– Behovet av hyresrätter är stort på Tjörn, säger Socialdemokraternas gruppledare Rikard Larsson.

Länsstyrelsen vill för dagen inte säga speciellt mycket men en av handläggarna, Robert Knubb, säger att det ska till ett möte om planläggningar av detta slag med kommunen inom kort.

– Det här projektet har inte varit aktuellt sedan en tid tillbaks men det kanske kan aktualiseras igen, säger han.

ANNONS