Göteborgs universitet och länsstyrelsen planterade 80 000 skott ålgräs utanför Lilla Askerön i maj förra året. Nu har de återvänt för att se hur de klarat sig.
Göteborgs universitet och länsstyrelsen planterade 80 000 skott ålgräs utanför Lilla Askerön i maj förra året. Nu har de återvänt för att se hur de klarat sig. Bild: Annelie Moran

Succé för havsprojektet vid Lilla Askerön

Förra året planterades 80 000 ålgräsplantor i en vik vid Lilla Askerön. Ängarna fungerar som barnkammare för unga fiskar och kräftdjur, men binder också kol och minskar därmed växthuseffekten. Nu har forskarna återvänt – till 860 000 plantor.
– Det ser ut som att vi har lyckats knuffa tillbaka systemet till där det var för kanske 40 till 50 år sedan, säger marinekologen Per Moksnes.

ANNONS
|

I maj förra året planterade dykare cirka 80 000 sticklingar av ålgräs på ett grunt område utanför Lilla Askerön vid Tjörn. Innan planteringen hade 1 800 ton sand spridits ut över en hektar stor yta i en liten vik för att förbättra förutsättningarna.

Gräsplantorna kom från etablerad undervattensäng lite längre bort och förhoppningen var att de skulle rota sig och bilda en ny äng. Nu har forskarna återvänt för att se resultatet. De upptäckte att det istället för cirka 80 000 plantor nu fanns runt 860 000.

– Det var förluster i vissa områden, men där ålgräset hade klarat sig hade det exploderat. Vi planterade 16 skott per kvadratmeter, men nu var det tre- eller fyrahundra skott i rutorna, säger Per Moksnes, marinekolog vid Göteborgs universitet och Havsmiljöinstitutet.

ANNONS

Knuffat tillbaka systemet

Han ser tydliga tecken på att det nu är bra förhållanden i den lilla viken för ålgräset att växa vidare.

– Det här visar att det går, att det finns hopp. Med den här tekniken kan man få tillbaka ålgräset i de värsta lokalerna.

Per Moksnes fortsätter:

– Det ser ut som att vi har lyckats knuffa tillbaka systemet till där det var för kanske 40 till 50 år sedan, med mycket ålgräs. Det är fantastiskt kul.

Ålgräset fungerar som uppväxtmiljö för kräftdjur och fisk, samtidigt som det minskar grumligheten i vattnet.

Per Moksnes, marinekolog vid Göteborgs universitet och Havsmiljöinstitutet
Per Moksnes, marinekolog vid Göteborgs universitet och Havsmiljöinstitutet Bild: Susanne Liljenström

Har ni sett att djur flyttat in i den nya ängen?

– Vi har inte provtagit det kvantitativt ännu, men vi såg att det frodades av småfiskar, kräftdjur och små djur som lever på bladen. Det såg ut som en normal äng, säger Per Moksnes och tillägger att ökningen av den biologiska mångfalden i området har gått väldigt fort.

Kan minska uppvärmningen

Ålgräsängarna kan också binda upp stora mängder kol – som i luften hade bidragit den globala uppvärmningen.

Ungefär 60 ton kol och sex ton kväve, som bidrar till övergödning, släpps ut för varje hektar ålgräs som försvinner, enligt en studie Per Moksnes och hans kollegor gjort.

Undervattensängarna har minskat stadigt och försvunnit helt från vissa ställen längs Bohuskusten de senaste decennierna. Med planteringen vid Askerön ville forskarna, tillsammans med länsstyrelsen, undersöka om det går att återetablera dem.

– Nu vet vi att det fungerar åtminstone på den här skalan. Så i liknande vikar kan man, efter att ha undersökt vissa saker, fortsätta med den här tekniken, säger Per Moksnes.

Ålgräsplantorna som planterades i maj förra året kom från en annan etablerad äng i närheten.
Ålgräsplantorna som planterades i maj förra året kom från en annan etablerad äng i närheten. Bild: Nora Lorek

Dyr åtgärd

Att sticklingar som planterats utanför den nya sanden också lyckats överleva något bättre ser han som ett tecken på en positiv spiral. Mer gräs ger klarare vatten, som i sin tur betyder att ännu mer gräs kan växa.

Men att sprida ut 1 800 ton sand i en vik är dyrt. Är viken ännu större så blir det också ännu dyrare.

– Det finns inga garantier att det funkar i nästa vik. Vi måste skydda de ängarna som är kvar, det är så mycket svårare, dyrare och mer riskabelt att försöka få tillbaka dem. Det är inte det vi vill syssla med, konstaterar Per Moksnes.

LÄS MER:Askeröborna firar 65 år som gifta

LÄS MER:Bryggfejd på Stora Askerön – markägaren vill ha bort bryggan

LÄS MER:Deras brygga blev utsatt för sabotage – bultarna lossades

ANNONS