Martin Johansen trivs på Sundsby säteri.
Martin Johansen trivs på Sundsby säteri. Bild: Teresa Innocenti

”Tjörn är en bra plats att bo på – men den kan bli ännu bättre”

Martin Johansen är första namn på Liberalernas lista inför kommunalvalet i höst och är också kommunalråd på Tjörn. Han menar att all politik handlar om att kompromissa.
– Tjörn är en bra plats att bo på – men den kan bli ännu bättre. Vi måste komma till en lösning med skolstrukturen men också utveckla äldreomsorgen mer.

ANNONS
|

De stora träden vid Sundsby säteri på Tjörn svalkar i värmen. Ännu har inte turisterna anlänt för dagen och personalen på säteriet förbereder för dagens anstormning. Martin Johansen åker ofta till Sundsby säteri med familjen, speciellt på våren och hösten.

– Här är trevligt att vara, och det är extra roligt att ha varit med så att kommunen kunde köpa säteriet för att kunna utveckla verksamheten. Det här en kulturhistorisk del av Tjörn som jag är glad att alla Tjörnbor kan ta del av, säger han.

Lokalpolitiken viktigast

Martin Johansen är förutom Liberalernas förstanamn även kommunalråd. Det är den lokala politiken och möjligheten att möta människor som han menar är det roligaste med att arbeta politiskt.

ANNONS

Vilka är de tre viktigaste frågorna för ditt parti?

– Skolan står vid ett vägskäl. Det finns en massa åsikter men det är viktigt att hålla sig till fakta. Kvaliteten är det viktigaste. Det är svårt att hitta lärare till alla mindre skolor, därför vill vi ha två skolnav på Tjörn, ett på västra Tjörn och ett i Häggvall. Det kommer innebära en stor nybyggnation i Häggvall, men det krävs för att kunna dela upp verksamheterna. Med två nav kan vi erbjuda bättre specialundervisning och skolhälsovård, säger Martin Johansen.

Något han också brinner för är äldreomsorgen. Att allt fler enheter blir självstyrande tycker han är bra.

Förespråkar självstyre

– De som jobbar på enheten ska också styra den, med budget och allt. Det är de som bäst vet hur det fungerar. Vi ser ju resultat också, med äldreboende som flera år i rad vinner pris inom exempelvis måltider, säger Martin Johansen.

Även kultur och fritid är är viktiga för en levande kommun menar Martin Johansen.

– Vi ska värna om det som händer efter skolan för barn och ungdomar. Vi ska fortsätta ha kulturskolor, musikundervisning och föreningar. Fritiden för barn och unga är en del av varför det är bra att bo på Tjörn. Vi vill också att fler föreningar tar över sina anläggningar, säger han.

Hur ska ni nå dessa mål?

– Nu finns det alldeles för många förslag om skolan, vi behöver komma fram till en lösning och alla måste stå bakom beslutet, för det kommer påverka Tjörn de närmaste 40-50 åren. Vi behöver en bred uppgörelse där alla får ge och ta lite, säger han.

Inom äldreomsorgen och även inom vården vill han se fler digitala lösningar men även fokus på social samvaro och bra mat. Tekniska och digitala innovationer behövs för att personalen ska kunna ägna sig åt sådant som är viktigt för de äldre som inte kan ersättas med teknik, menar han.

– För många passar det bra med tekniska hjälpmedel. I stället för att ha vårdpersonal som stövlar in i huset mitt i natten kan man en digital lösning. Jag tror vi kommer se mycket av det fram över säger han.

– Vi ska fortsätta det goda samarbetet med föreningarna. Jag vill också att vi utvecklar besöksnäringen så att turister hittar hit inte bara under juli månad, vi måste kunna förlänga säsongen, säger han.

Vad har ni gjort under mandatperioden som gått?

– Framför allt är jag stolt över hur vi hanterade pandemin. Vi följde rekommendationerna och vi klarade oss relativt bra.

Hur skiljer sig ditt parti från de övriga på Tjörn?

– Vi är inte ett parti som gnäller utan vi ser positivt på framtiden och vi kommer med många nya idéer, säger han.

Martin Johansen

Ålder: 51 år.

Bor: Skärhamn.

Familj: Fru och två barn och tre katter.

Yrke: Kommunalråd på Tjörn.

Intressen: Vara med familj och vänner. Kortare båtturer i skärgården.

Största last: ”Det måste vara att titta på fotboll, helst Skärhamns IK eller IFK Göteborg, även om det kanske inte har gått så bra för IFK den senaste tiden.”

Började med politiken när och varför: ”Jag har alltid varit intresserad av samhällskunskap och historia och är uppvuxen i en familj med många politiker i släkten. Jag tyckte att Liberalerna var vettiga och började engagera mig när jag var 25 år.”

LÄS MER:Efterlängtad lekplats färdig vid Sundsby säteri

LÄS MER:Flera politiker i STO vittnar om hat och hot

LÄS MER:Så styrs Tjörn i dag – och detta har förändrats sedan valet 2018

ANNONS