Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjörns kommun vill ha ett system där medicin paketeras i påsar eller dosrullar. Ett företag som använder sig av kassetter överklagar kravspecifikationen i upphandlingsunderlaget. Arkivbild
Tjörns kommun vill ha ett system där medicin paketeras i påsar eller dosrullar. Ett företag som använder sig av kassetter överklagar kravspecifikationen i upphandlingsunderlaget. Arkivbild

Tjörn i upphandlingsstrid om mediciner

Tjörns kommun har hamnat i en strid om upphandling av så kallade läkemedelsautomater som ska levereras till personer som har vård eller hemtjänst i kommunen.

Striden – som ligger i Förvaltningsrätten i Göteborg för avgörande – handlar om vilken typ av lösning som kommunen ska ha för sina läkemedelsautomater. I upphandlingsunderlaget har kommunen förklarat att man vill hyra automaterna och att de ska ha samma system som idag, nämligen en lösning med dosrullar eller dospåsar som förpackas automatiskt och gäller några veckor i taget. Systemet finns i kommunen och man vill fortsätta med detta och har skrivit det som ett krav i upphandlingsunderlaget.

Nu har ett av de läkemedelsföretag som vill lämna anbud på upphandlingen har överklagat kommunens kravspecifikation eftersom man själv inte har ett system med dosrullar eller dospåsar, utan istället kassetter som är en helt annan lösning. Företaget hävdar att kommunen begränsat möjligheten för Medimi att lämna anbud och att man därmed uteslutits från upphandlingen på olagliga grunder.

Medimi begär att hela upphandlingen avbryts och görs om så att företaget kan vara med och konkurrera om sin egen särlösning med kassetter.

Tjörns kommun konstaterar dock i sitt svar att man använder sig av ett förenklat förfarande när det gäller upphandlingen och att man har full rätt att ställa specifika krav i underlaget enligt LOU, Lagen om offentlig upphandling.

Kommunen konstaterar att de brukare som kan bli aktuella får sina läkemedel färdigpackade på rulle så kallade dospåsar som är en följd av ett avtal mellan Västra Götalands-regionen och Apoteket AB, ett avtal som inte kommunen styr över. Kommunen har i sin tur avtal med Apoteket AB om leverans av dospåsar.

Kravet att automaten ska fungera för dospåsar är nödvändig för att tillgodose kommunens behov skriver Tjörns kommun till Förvaltningsrätten. Ett system där kommunen ska övergå till kassettlösningar innebär att man får ändra både rutiner och arbetssätt. Detta innebär i sin tur att man får en omfattande ökning av sjuksköterskornas arbete och kommunen skulle tvingas rekrytera fler sköterskor. Rutinerna får dessutom skrivas om och helt nya arbetssätt startas upp, konstaterar kommunen som vill att överklagandet avvisas.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.