Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Larbring är ungdomssamordnade på Tjörns kommun. Hon pratade om bland annat våldstrappan med eleverna på Häggvallskolan. Bild: Teresa Innocenti
Anna Larbring är ungdomssamordnade på Tjörns kommun. Hon pratade om bland annat våldstrappan med eleverna på Häggvallskolan. Bild: Teresa Innocenti

Tjörn kraftsamlar mot våld i nära relationer – skolor har fokusvecka

Denna vecka har högstadieskolorna på Tjörn fokus på våld i nära relationer och vad man kan göra för att förebygga våld. På Häggvallskolan samlades elever och personal för att prata om våld, röda flaggor och samtycke.

När rasten drog igång på Häggvallskolan under måndagen var många elever engagerade i de olika projekt som ordnades under Fokusveckan – Fri från våld.

Kulturpedagoger, ungdomssamordnare och andra med anknytning till ungdomar deltog i de aktiviteter som skapats för att få igång diskussioner om våld i nära relationer och hur man kan förebygga och stoppa våldet.

– Vi har haft den här verksamheten under många år och den har vuxit sig större. Det handlar om ett våldsförebyggande arbete som det är viktigt att prata om. Vi vill uppmärksamma det omfattande samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor och och våld i nära relationer utgör samt att sprida kunskapen om att våld går att förebygga. Svartsjuka är inte romantiskt, säger Anna Larbring, ungdomssamordnare på Tjörns kommun.

Språkbruk och våldstrappan

Under fokusveckan kommer man prata om våldstrappan, språkbruk, skojbråk och åskådargrupper.

– Unga behöver träna på att säga ifrån och avbryta när de ser våld. Det har också blivit vanligare med våld i unga relationer, säger Anna Larbring.

Även polis och personal från Ungdomsmottagningen och Livbojen var på plats på Häggvallskolan.

– Vi vill visa att vi finns och vad vi har att erbjuda ungdomar. Hos oss kan man träffa en kurator, få preventivmedel eller prata könssjukdomar, säger Matilda Andersson från Ungdomsmottagningen.

Bra initiativ tycker eleverna

Ludvig Oskarsson går i årskurs 9 och han tycker fokusveckan är ett bra initiativ.

– Det är bra att vi pratar om det, även om det kanske inte gör så mycket skillnad direkt. Det är klart att man ska säga ifrån om man ser våld, speciellt i en nära relation, säger han.

Isabelle Genheden är skolkurator på Häggvallsskolan och hon berättar att man arbetat mycket med värdegrunds- och trygghetsfrågor under lång tid på skolan.

– Det är ett stort ämne som vi arbetar med. Det finns nog ingen skola som är fri från kränkningar men vi gör vad vi kan. Under veckan är personal ute i klasserna och pratar om bland annat våldspyramiden och vi har tagit fram material tillsammans med Trygghetsteamet, som är tydligt för alla årskurser, säger Isabelle Genheden.

Använder Rädda Barnens material

Under onsdagen och torsdagen kommer fokusveckan flytta till Bleketskolan där samma upplägg kommer ske.

På vissa låg- och mellanstadieskolor på Tjörn kommer fokusveckan uppmärksammas genom Rädda Barnens material ”Stopp min kropp”. Det kommer också visas filmer i ämnet på Billströmska folkhögskolan.

Även Stenungsund och Orust kommun uppmärksammar fokusveckan som är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN och stöds av Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges kommuner och regioner, samt länsstyrelserna.

LÄS OCKSÅ: Samtalsgrupp ska stärka pappor – genom utbyte av erfarenheter

LÄS OCKSÅ: Johan köpte buss – och gjorde om den till rullande fritidsgård

LÄS OCKSÅ: Arkitektur i fokus när konstnär och arkitekt bjöd in till debatt

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.