Tjörnbon vill få med sig alla ut i naturen – för att stödja forskningen

Naturen är hennes plats för att må bra, och i helgen går Dzenita Jenny Mehovic 21 kilometer för att stödja forskningen – så att andra också kan få må bra.
– Det här betyder väldigt mycket för mig faktiskt.

ANNONS
|

I sitt arbete med demenspatienter och alzheimersjuka blir Dzenita Jenny Mehovic från Tjörn dagligen påmind om hur viktigt det är att ta hand om sig för att må bra.

Hon har även själv lidit av ångest och funnit att naturen och fysiskt aktivitet är vägen därifrån. Nu ska hon delta i Hjärnsteget, loppet som samlar in pengar till välgörande ändamål, och när överskottet den här gången går till alzheimerforskning känns det som att hon slår två flugor i en smäll.

– Det här betyder väldigt mycket för mig faktiskt. Jag vet hur sjukdomen kan påverka en människa och inte bara individen, utan så många anhöriga också, säger Dzenita Jenny Mehovic.

ANNONS

Lika bra för kroppen och knoppen

Att det är bra för kroppen att röra på sig är ingen nyhet. Dzenita Jenny Mehovic hoppas att så många som möjligt ska förstå att det är minst lika bra för knoppen också.

– Hjärnan trivs bra i naturen. Man får stimulans och det kan lindra ångest och depression. Det man man ju själv om man varit ute på en långpromenad, att när man kommer in igen känner man sig mer avslappnad. Det är vad vi behöver för att stänga av den stressiga vardagen.

Hjärnsteget är ett virtuellt lopp, vilket innebär att man kan springa det var och när man vill. Man kan även gå, om man hellre vill det. Sträckan kan vara allt mellan tre och 21 kilometer och loppet är öppet mellan 17 och 26 september.

Överskottet går till alzheimerforskning

Man anmäler sig på Hjärnfondens hemsida, betalar startavgift och kan då också skänka mer pengar om man vill. Överskottet går till forskning.

– I dagsläget forskas det på alzheimers, men det är väldigt mycket vi inte vet och för att vi ska få bättre behandlingar och mer kunskap behövs mer forskning.

Varför det passar så bra att stödja den genom att just vara ute och röra på sig, har Dzenita Jenny Mehovic också svar på.

– Det är ett sätt att förebygga sjukdomen, så man gör verkligen sig själv en tjänst.

”Finns så mycket vackert”

Vill man att sin tid registreras behöver man ladda ner Hjärnfondens app och ha den igång när man springer loppet. Det är dock helt okej att delta ändå, utan att få en giltig tid.

Dzenita Jenny Mehovic planerar att gå en lång promenad tillsammans med sin sambo i helgen. Det blir deras deltagande i Hjärnsteget.

– Jag kan inte säga att jag gillar att springa, men jag är gärna ute i naturen. Fysisk aktivitet kan göras på många olika sätt och här på Tjörn finns det så mycket vackert att utforska.

ANNONS