Väcker tankar om vad vi ser som skräp

I sommar håller Nina Romanus utställningen Plastic Witness i familjens sjöbod på Björholmen. Här blandas plastkonst med naturmaterial för att skapa kontraster och få oss att tänka om kring hur vi ser på skräp.

ANNONS
|

Precis intill havet på Björnholmen står den lilla, röda sjöboden med dörrarna uppslagna. Här inne bildar plastbitar i olika färg och form vackra mönster och konstellationer. Det är Nina Romanus, konstnären och mångsysslaren från Göteborg, som under sommaren håller i utställningen Plastic Witness. Sjöboden ägs av familjen och har tidigare fått agera utställningslokal för hennes olika konstprojekt.

Just Plastic Witness är ett projekt som hon har varit aktuell med, och gjort utställning av tidigare.

– Det har blivit som en serie där allt är plastanpassat, förklarar Nina Romanus.

Vill vårda intresset för plasten

Det vi gör av våra saker i plast och varför plast betraktas som skräp är frågor som Nina Romanus vill ställa till de som tar del av hennes konst. Bland utställningens alster finner du allt ifrån rollern i deodorantflaskor till handtaget på mjölkdunkar. Hittills har utställningens besökare ofta beskrivit den som tänkvärd eller vacker men också skrämmande.

ANNONS

– Vi behöver titta på det vi gör med nya ögon. Är det plastskräp eller kan det vara något helt annat? säger konstnärinnan.

Just namnet Plastic Witness valdes då plastic kan betyda både plast men också rörlig. Enligt Nina blir vi alla vittnen och går in i en allmän roll inför plasten och hur vi hanterar den.

– Med den här utställningen vill jag vårda intresset för plasten utan pekpinnar. Jag vill ge inspiration och uppmuntran till att använda den plasten vi redan har hemma, förklarar Nina Romanus.

Här blir hushållsplatsen konst

Att återvinna plast hemma kan ses som något bra, och visst är det bättre än att slänga plasten i naturen. Nina Romanus förklarar dock att plast består av så många olika komponenter att det kan vara svårt att faktiskt återvinna materialet i slutändan.

I Plastic Witness har hon bara arbetat med hushållsplast. Många av besökarna tror att Nina har strandstädat men så är inte fallet. Temat för utställningen har inget med städning av naturen att göra utan hur vi kan använda den plast vi har istället för att slänga det.

Tidigare har hon arbetat mycket med slöjdhantverk och naturmaterial. Nu när plasten, som är ett mer svårarbetat material, står i fokus kan hon ibland sakna de mjuka materialen.

– Så fort jag jobbar med plast vill jag jobba med naturmaterial igen, säger hon och skrattar.

Att samla för att skapa förståelse

Samlandet på objekten i plast ser Nina också som en viktig del av att ta till sig kunskap om materialet. Hon jämför det med hur tidigare forskare har använt sig av samling för att skapa förståelse för något, så som Charles Darwin. Konstnärinnan berättar att hon alltid har haft ett grundläggande miljöintresse vilket idén till Plastic Witness sakta har vuxit fram ur. Hon blir väldigt glad av att höra hur människor tycks bli mer och mer miljömedvetna.

– Alla kan inte göra de stora handlingarna men tillsammans kan vi med små handlingar få ihop det till något stort, säger Nina Romanus.

ANNONS