Många vill ta tredje dosen vaccin mot covid-19.
vaccination Bild: Daniel Elfvelin

Vårdcentraler kallar in extra personal

Vårdcentralerna i STO-regionen har just nu ett rekordhögt tryck från alla som vill och ska vaccinera sig med den tredje dosen mot covid-19. Bokade tider tar slut i rekordfart och extra personal får kallas in.

ANNONS

Det var efter att rekommendationen kom ut att man kunde tas en tredje dos vaccin fem månader efter den andra dosen som efterfrågan exploderade. Många vårdcentraler i STO-regionen var mer eller mindre nedringda och de bokningsbara tiderna för vaccination tog slut rekordsnabbt efter att de lagts ut.

Dessutom finns inga krav på att man ska ta tredje dosen på den vårdcentral där man är listad utan man kan helt enkelt välja vaccination där det finns möjlighet. Vårdcentralerna uppmanar helt enkelt folk att hålla koll på centralernas hemsidor.

LÄS MER:Iva, 89, är nöjd efter tredje dosen: ”Det känns extra tryggt”

– Det är ett enormt tryck just nu. Den enda grupp vi kontaktar är de som är över 80 år. Personer mellan 65 och 80 år får hålla koll och boka själva. Vi har satt in extra resurser kommande veckor, bland annat med pensionerad personal som hjälper till, och vi räknar med att vaccinera mellan 550 och 600 patienter per vecka, berättar Ann-Sofie Lekander, vårdcentralchef på Närhälsan på Tjörn och fortsätter:

ANNONS

– Vi är angelägna om att alla ska kunna vaccinera sig men det är fullbokat hela tiden. Vi får nu också hantera vaccinationerna inne i vårdcentralens lokaler tillsammans med vår andra verksamhet sedan kyrkans lokaler i Kållekärr inte är tillgängliga längre.

Arbetar i skolorna

Ann-Sofie Lekander berättar vidare att man har patienter från hela STO-området som kommer för att få sprutan och man vaccinerar fram till klockan 19 på kvällarna för att så många som möjligt ska kunna få sin tredje dos.

Samtidigt konstaterar hon att man också arbetar i skolorna för att vaccinera ungdomar från 12 år och uppåt med dos 2:

– Vi har faktiskt också patienter som kommer till oss i dag och vill ha sin första dos vaccin vilket är lite ovanligt.

Satsar extra resurser

Karin Ohlsson, vårdcentralchef på Capio Almö Läkarhus på Tjörn, bekräftar bilden.

– Vi ringer också upp alla över 80 år men övriga får ha koll via vår hemsida. Trycket är stort och de tider vi lägger ut tar slut i rekordfart. Vi får också satsa extra resurser för att klara alla vaccinationer och vi medverkar också i samarbete med Närhälsan både för att vaccinera äldre och i skolorna.

Intresset och trycket för att få den tredje sprutan är rekordstort också i Stenungsund och på Orust och många tar vaccindos 3 samtidigt som man tar sin spruta mot säsongsinfluensan.

LÄS MER:Influensavaccinering ses som extra viktigt 2021

LÄS MER:FHM backar – alla med symptom ska testas igen

LÄS MER:Vaccinationsbevis införs vid evenemang inomhus

ANNONS