Personalen på Tubberödshus, övriga äldreboenden och hemtjänsten kan räkna med att få arbetsskor eller pengar till sådana av kommunen.
Personalen på Tubberödshus, övriga äldreboenden och hemtjänsten kan räkna med att få arbetsskor eller pengar till sådana av kommunen. Bild: Arkivbild

Vårdpersonal på Tjörn får kläder och skor

Efter viss tvekan beviljas Tjörns kommuns anställda inom omsorg arbetsskor och kläder i tjänsten. Politikern bakom förslaget är glad att reformen gick igenom.

ANNONS
|

Alma Sibrians (V) motion omfattar nya arbetsskor varje år för de omkring 570 anställda inom omsorgen, samt kläder i form av byxor, tröjor och vinterjackor.

Dessutom ville hon att den personal som behövde skulle få specialbyggda skor för att förebygga arbetsskador. Men det kom inte med i kommunfullmäktiges beslut.

– Jag är ändå glad att så mycket av motionen gick igenom. Personalen sliter på sina egna kläder. Skor blir förstörda och det är dyrt att köpa nya. Anställda i kommunen har hört av sig till mig för att de inte tycker att man lyssnar på dem och deras behov, säger Alma Sibrian, som själv arbetar i vården på ett av kommunens äldreboenden.

ANNONS

Reformen gäller både på boenden och inom hemtjänsten.

Skor eller inte

I praktiken handlar ärendet framför allt om fria arbetsskor, eftersom det redan finns vissa rutiner för arbetskläder inom socialförvaltningen.

Till att börja med såg det dock inte ut som att förslaget skulle bli antaget. Varken Socialdemokraternas, Moderaternas eller Liberalernas representanter i socialnämnden tyckte att personalen skulle få särskilda skor genom jobbet.

Enligt förvaltningen kostar förslaget till en början 513 000 kronor årligen. Sedan tillkommer kompletteringar på grund av personalomsättningen.

Ändrade åsikt

Men i kommunstyrelsen bytte S fot och slöt upp bakom skoförslaget.

– Vi är inte sämre än att vi kan ändra oss. Det här handlar ju om att förbättra arbetsmiljön för de anställda, förklarade Anette Johannessen (S) under den utdragna debatten i kommunfullmäktige om Alma Sibrians motion.

Ett argument från Moderaterna och Liberalerna var att personalen måste ta upp fria arbetskläder och skor som en löneförmån i deklarationen.

Kan skattas som löneförmån

– Det framgår av en prejudicerande dom från 2004 när Nybro kommun hade köpt in skor till sina anställda. Det har inte ändrats och därför kan det bli förmånsbeskattning. Man måste vara medveten om vad det är man beslutar om, förklarar Gun Alexandersson Malm (L), socialnämndens ordförande.

Enligt skatteverkets regler blir arbetskläder skattefria bara om de är anpassade för tjänsten och inte lämpligen kan användas privat. Läget är alltså inte helt klart när det gäller förmånsbeskattning.

Alma Sibrian tycker inte heller att det har någon större betydelse.

– Det spelar ingen roll. Det är väldigt lite pengar i skatt det handlar om, så det blir ändå en stor ekonomisk lättnad för personalen, menar hon.

Inte för väljarnas skull

I den slutliga omröstningen i fullmäktige stod ändå alla partier utom Tjörnpartiet bakom beslutet att införa gratis arbetsskor.

Att förslaget om både skor och kläder åt omsorgspersonalen gick igenom var inget Alma Sibrian hade räknat med:

– Mina motioner handlar ofta om vården men det är inte så vanligt att de blir antagna av fullmäktiges majoritet.

Tror du politikerna är mer generösa mot väljarna för att det är val i höst?

– Jag tycker inte man ska ta sådana beslut bara för att det är valår, utan för att man tycker det är rätt.

ANNONS