Vattnet väntas tillbaka efter svårlokaliserad läcka

En störning i vattenleveransen inträffade under onsdagen till flera adresser i Skärhamn. Kommunen arbetade både under onsdagen och torsdagsförmiddagen för att försöka åtgärda felet och lokalisera läckorna som uppstått på två olika platser, oberoende av varandra.

ANNONS
|

Det var natten mot onsdagen som ett av driftfelen först uppdagades. Kommunen skickade därefter ut ett sms till berörda fastigheter med uppmaningen att spara på vattnet tills felet åtgärdats.

Vatten fanns under tiden att hämta vid brandposten nära korsningen Tubbegatan/Storgatan.

Boende uppmanas vänta med tvätt

Berörda fastigheter fanns bland annat på Industrivägen Kollung, Storgatan från Kollung till korsningen Storgatan/Tubbegatan, Nygatan och Furuvägen.

I samband med arbeten eller andra störningar på ledningarna kan vattnet bli missfärgat. Det beror i regel på att järnavlagringar i rören släpper och följer med vattnet. Det kan också bli mjölkaktigt vilket beror på att luft kommit in i ledningarna, meddelar kommunen på sin hemsida.

ANNONS

Rådet är därför att låta vattnet rinna en stund så att missfärgningen försvinner. Vattnet är trots missfärgningen inte heller hälsofarligt, poängterar kommunen som samtidigt avråder berörda fastigheter att under tiden felet kvarstår tvätta vittvätt.

Väg avstängd under arbetet

Vid 11-tiden på onsdagen meddelade kommunen att även västra Skärhamn, mellan Röavallen, Nordevik, Nordeviks strand och boende ut mot Bockholmen, skulle vara berörda av en vattenstörning.

Under arbetet med att försöka hitta läckan stängdes länsväg 721 mellan Stycket och Grinneröd av och leddes från Idrottsvägen om via Nygatan och Tubbegatan. Prognosen var då att vägen kunde förväntas öppna igen, tidigast till kvällen.

Ytterligare en vattentank skulle då också ställs ut vid Styckens bageri på Hamngatan 39.

Klockan halv fyra på onsdagseftermiddagen meddelade kommunen att störningen i vattenleveransen skulle vara begränsad till området runt västra Skärhamn, men det fanns då fortsatt ingen prognos om när de boende där kunde beräknas få vattnet tillbaka.

Två olika vattenläckor

Orsaken till driftstörningen ska enligt Martin Lilja, va-chef i Tjörns kommun, bero på att en vattenläcka uppstått på två olika separata vattenledningar under först natten till onsdag och sedan senare under onsdagen.

– Våra killar har haft ett minst sagt tufft dygn och kommer nog dessutom att få jobba vidare ett bra tag till i kväll, meddelade han strax efter klockan 17.

Då ska den första läckan, som lokaliserats till Storgatan, ha åtgärdats och lagats sedan några timmar tillbaka.

– Den andra, som ska finnas på en ledning i närheten av apoteket utanför kommunhuset, har vi däremot inte riktigt kunnat lokalisera ännu. Så jag har tyvärr ingen prognos på när vi kommer att vara klara med arbetet. Men information uppdateras fortlöpande på kommunens hemsida.

Fortsatta störningar under torsdagen

På torsdagsmorgonen meddelades att länsvägen 721 åter öppnats för trafik. En störning i vattenleveransen kvarstod dock mellan Södra Hamnen, Nötsäter och kommunhuset i Skärhamn. Uppmaningen till de boende var därför att fortsatt spara på vattnet.

Vatten fanns fortfarande att hämta vid vattentanken vid Styckens bageri, samt i Södra Hamnen, Hamngrillen och vid Ica Nordevik. Brandposten vid korsningen Tubbegatan/Storgatan har däremot monterats ned.

Vid lunchtid på torsdagen var beskedet att felet åtgärdats och att vattnet beräknas komma tillbaka till alla berörda hushåll under eftermiddagen, men att det kan ta lite längre tid för de som bor högt upp.

ANNONS