Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ludwig Andréasson är förstanamn på Socialdemokraternas vallista på Tjörn. Bland de frågor han själv listar som högprioriterade att lösa finns nu bland annat den framtida organisationen av skolan, men också mer resurser till äldreomsorgen och byggande av hyresrätter i kommunen. Bild: Camilla Moestedt
Ludwig Andréasson är förstanamn på Socialdemokraternas vallista på Tjörn. Bland de frågor han själv listar som högprioriterade att lösa finns nu bland annat den framtida organisationen av skolan, men också mer resurser till äldreomsorgen och byggande av hyresrätter i kommunen. Bild: Camilla Moestedt

"Vi måste få ett beslut om skolan – oavsett vilket”

23-årige Ludwig Andréasson har gjort raketkarriär inom partiet och toppar inför hösten Socialdemokraternas vallista på Tjörn. Som själv arbetande inom skolan är denna fråga förstås också något som ligger honom extra varmt om hjärtat.
– Vi måste få ett beslut i skolfrågan, oavsett vilket så att både elever och föräldrar känner sig trygga i vad som sker.

Valet av mötesplats föll sig naturligt när Ludwig Andréasson fick bestämma plats för intervjun.

– Jag gick själv här som elev i fyra år och jobbar nu sedan lika många år tillbaka som lärarvikarie på skolan, så den betyder mycket för mig, säger Ludwig Andréasson då vi träffas på skolgården utanför den nu sommarstängda skolan.

– Jag minns också med glädje när jag själv var elev här för drygt tio år sedan. Då ansågs skolan vara en av de bästa i Sverige och när jag gick i sexan kom riksdagsministrar hit för att lära sig mer om framgångskonceptet och hur man lyckats så bra just här, fortsätter han.

Dalande skolresultat

Men så dalade skolresultaten och de stora miljonbesparingarna på skolan 2019 var också det som fick Ludwig Andréasson att själv börja engagera sig politiskt.

– Jag kände att jag då inte ville sitta på läktaren längre, utan ville engagera mig för att kunna påverka på något sätt. Vi måste nu även få ett beslut i skolfrågan här på Tjörn, oavsett vilket så att både elever och föräldrar känner sig trygga i vad som sker, säger han om den segdragna debatten om hur skolan på Tjörn ska organiseras i framtiden.

Inför höstens val står Ludwig Andréasson nu som förstanamn på Socialdemokraternas vallista på Tjörn.

– Jag känner mig både stolt och hedrad över att mitt parti valt att satsa på att få in yngre personer som mig för att kunna få inflytande över politiken, säger han.

Vill bygga hyresrätter

För om någon skulle ha fördomar om att han och alla som är yngre bara skulle brinna för frågor som rör dem i sin egen ålder har de fel menar han:

– Jag brinner lika mycket för att förbättra de anställdas arbetsvillkor inom äldreomsorgen som att bygga hyresrätter för personer i alla åldrar, såväl äldre som vill flytta till något mindre, par som separerar och unga som vill flytta hemifrån utan att behöva lämna kommunen.

– En annan viktig fråga för mig och mitt parti är också att skapa mer medarbetarinflytande, så att alla får mer att säga till om på sin arbetsplats, oavsett det är inom äldreomsorgen, skolan eller någon annan kommunal verksamhet.

Hur ska ni nå dessa mål?

– Att förbättra arbetsklimatet tror jag inte är så svårt om det bara finns en vilja att kommunicera, men då förstås även tillföra mer resurser i form av både pengar och personal. Det här med hyresrätter är tyvärr tuffare, då det i nuläget finns många hinder på vägen, både i form av överklagande av byggplaner och framför allt att det tar tid. Jag inser därför att detta är tufft, men vi ska göra vårt bästa för att driva frågan.

Vad har ditt parti enligt dig gjort under den mandatperiod som gått som du är mest stolt över?

– Att vi fick igenom det förslag vi lagt om att personer med hemtjänst under en två veckors period inte som tidigare ska behöva träffa upp till 17 olika personer, utan med målet att begränsa dessa besök till åtminstone 14.

Hur skiljer sig ditt parti enligt dig ut från övriga partier på Tjörn?

– En fördel som jag ser det är just att partiet nu satsar på att få in både ungt blod och personer på med lång erfarenhet inom politiken på sin vallista. En annan fördel är att vi inom Socialdemokraterna inte har några gamla oförrätter. Det finns inga konflikter oss partikolleger emellan. Just samtalsklimatet oss politiker på Tjörn emellan är samtidigt något jag ser måste förbättras och där det måste bli en nystart till hösten.

Ludwig Andréasson

Ålder: 23 år.

Bor: Höviksnäs.

Familj: Mamma och pappa.

Yrke: Har jobbat som lärarvikarie på Häggvallsskolan de senaste fyra åren. Studerar just nu samtidigt statsvetenskap på universitetet och har tidigare pluggat historia på samma plats.

Intressen: ”Läser mycket, allt från skönlitteratur, till faktaböcker och självbiografier. Gillar också att träna och umgås med vänner och familj.”

Största last: ”Det är nog att jag alltid är ute i sista minuten. Jag får samtidigt alltid gjort det jag ska, men skulle för mitt eget bästa förmodligen tjäna på starta lite tidigare med det jag ska göra.”

Började med politiken när och varför: ”Det var när man 2019 gjorde en massa besparingar på skolan här på Tjörn som jag kände jag att jag inte ville sitta på läktaren längre, utan beslutade mig för att engagera mig politiskt. Ungefär ett år senare fick jag sedan en förfrågan om jag ville bli ersättare i kultur- och fritidsnämnden, vilket jag tackade ja till. När en partikollega sedan flyttade och lämnade sina uppdrag blev jag invald som ordinarie ledamot i nämnden.”

LÄS OCKSÅ: Oppositionsrådet på Tjörn får sänkt arvode

LÄS OCKSÅ: Inget beslut om skolan – trots tre timmars debatt

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.