Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om covidsmittan fortsätter spridas i sommar kan badplatserna på Tjörn stängas av.
Om covidsmittan fortsätter spridas i sommar kan badplatserna på Tjörn stängas av.

Vistelseförbud på badplatser om covidsmittan fortsätter

Stora tekniska bekymmer präglade torsdagskvällens digitala fullmäktigemöte på Tjörn. Men politikerna kunde ändå ta beslut att det ska kunna införas vistelseförbud på öns badplatser i sommar om smittspridningen av covid fortsätter.

Frågan om vistelseförbud på populära platser på Tjörn har splittrat politikerna. Men under torsdagskvällen kunde majoriteten av politikerna ändå enas kring hur eventuella vistelseförbud ska se ut. Förutom badplatserna ska ett vistelseförbud även kunna omfatta grönområden vid Sundsby och grusområdet vid Röavallen i Skärhamn där det kan samlas många människor samtidigt. Simskolorna ska dock undantas, eftersom de anses vara väldigt viktiga för barn- och ungdomar.

– Det här är en åtgärd som jag verkligen hoppas att vi inte ska behöva använda oss utav, men om det blir nödvändigt vill jag att simskolorna ska få fortsätta att vara i gång, sa Gun Alexandersson-Malm, L.

Hon fick majoriteten av de andra politikerna bakom sig med det tillägget, även om 12 av dem röstade nej.

Stora tekniska bekymmer

Fullmäktigemötet, som hölls digitalt, överskuggades dock av stora tekniska bekymmer. Det handlade dels om rena tekniska problem, men också om enskilda ledamöters hantering av tekniken när man skulle begära ordet, eller delta i omröstningar. Flera politiker pratade i munnen på varandra och det var inte alltid lätt att höra av vad som sades. Några drog även över sin talartid ordentligt och det fanns dem som hade svårt att hänga med i vilket ärende som var uppe på dagordningen och vad det var man skulle fatta beslut om.

Eget ansvar

Anders G Högmark, ordförande i fullmäktige, menar att mycket ansvar ligger på den enskilde.

– Visst, det finns en del tekniska problem och teknik kan strula temporärt. Ibland blir det också lite eftersläpningar av ljud och bild. Men det är också så att några ledamöter vägrar att använda sig av de system vi ska använda oss utav och då ser vi som sitter i presidiet till exempel inte när någon vill begära ordet. Det är ren nonchalans från några ledamöters sida.

Dåligt politiskt klimat

Anders Högmark menar att teknikproblematiken även delvis bottnar i det dåliga politiska stämningsläget på Tjörn.

– I ett bra politiskt klimat använder man de system man är tillsagda att använda och det finns en förlåtande atmosfär i att det kan bli en del tekniska bekymmer. Då väntar man lite och ser till att det löser sig. Men har man istället en felsökande atmosfär och ständigt tar möjligheten att ifrågasätta, samtidigt som man är mer eller mindre ovan med tekniken och det dessutom dyker upp någon infekterad fråga så blir det såhär.

Han menar dock att de beslut som tas ändå blir riktiga och legitima, trots teknikdebacle.

– En enskild politiker kan alltid att begära att en fråga ska återremitteras, om det är för mycket problem.

Ingen kameraövervakning

Några övriga beslut som fattades på fullmäktige på torsdagskvällen:

• Vänsterpartiet får närvarorätt vid möten i kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden året ut, men får inte delta i beslut.

• Oppositionsrådet Martin Johanssons (-) motion att kommunen ska verka för fler insektshotell avslogs efter votering.

• Martin Johansson får även ett nej till svar på sin motion att utreda vilka områden inom kommunen som är särskilt utsatta för kriminell aktivitet. Därmed blir det inte någon ytterligare kameraövervakning på ön.

• Tjörnpartiets motion att utreda om en ny serviceavgift för processvattenhantering ska tas ut avslogs med röstsiffrorna 20 mot 21.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.