Bastubygget på Klädesholmen har fått klartecken

Bastuföreningen har fått slutgiltigt klartecken för byggandet av en handikappanpassad bastu på Klädesholmen.
– Tanken är att den ska vara öppen för alla, säger Lars Lönnstig, en av initiativtagarna.

ANNONS

Ett hundratal personer är nu medlemmar i föreningen som ska driva bastun. Den kommer att byggas i den lilla viken som kallas för Jungfruviken. Stället har tidigare inte används specifikt för bad, men i viken finns fortfarande resterna kvar av en stenbrygga, en så kallad slaskebrygga.

– Därifrån slängdes avfall ut i havet innan det fanns vatten och avlopp på ön, förklarar Lars Lönnstig.

Kran för rullstolar

Nu kommer en bastu att byggas på platsen, med en 20 kvadratmeter brygga, en ramp och en lyftanordning för funktionsnedsatta.

– Viken ligger i nordväst och det är en av de bästa platserna för ändamålet. Här är det lugnt och skyddat, säger Lars Lönnstig.

ANNONS

Idén om en bastu på Klädesholmen föddes 2017. Från början var det en handfull personer som var med och började planera.

– Vi skickade ut en enkät till hundra personer för att fråga vad de tyckte om förslaget. 95 av dem svarade att de var positiva, de resterande var inte emot, säger Lars Lönnstig.

Hösten 2018 fick föreningen bygglov av kommunen och efter det byggdes vägen.

Kan bokas via app

Nästa steg var att begära tillstånd från Länsstyrelsen om att få nyttja vattenrätten. Föreningen har ansökt om 65 kvadratmeter vattenrätt.

Fundamenten är satta och Lars Lönnstig visar och förklarar hur det är tänkt att se ut när det är klart.

Förebild för drivandet av bastun är föreningen på Dyrön. Via en app ska man kunna boka bastun för sällskap men vissa tider ska alltid vara reserverade för allmänheten.

– De tider som inte är reserverade för medlemmar i bastuföreningen, vilket är huvuddelen, ska vara tillgänglig för alla och kunna bokas över nätet på föreningens hemsida.

Nästa steg är vatten och avlopp

Huvudparten av pengarna, 1,4 miljoner kronor, har bastuföreningen fått via EU-projektet Leader södra Bohuslän. Kommunen har bidragit med en mindre summa pengar. Därutöver har projektet också sponsrats av lokala företag och via privata donationer.

Nyligen fick föreningen klartecken från Länsstyrelsen i frågan om vattenrätten. Nästa stora steg är att dra ner vatten och avlopp till Jungfruviken.

– Vi hoppas att kommunen vill vara med att fortsätta stötta oss ekonomiskt.

Tanken är att bastun ska höja trivselfaktorn för de boende men också fungera som ett dragplåster för besökare, förklarar Lars Lönnstig. Om planerna håller ska bastun vara klar i oktober nästa år.

ANNONS