De bygger ny saluhall för närodlat

Mitt på västra Tjörn vill paret bygga en saluhall för närodlade grönsaker och andra lokala matprodukter.
– Hela familjen har ett starkt miljöintresse, förklarar Kerstin Littke.

ANNONS

Vid Hogarondellen en bit väster om Kållekärr planerar nyblivna pensionärsparet Littke sitt drömprojekt: en saluhall där lokala matproducenter kan sälja sina egna produkter.

– Vi har alltid varit intresserade av odling och av miljön, säger Kerstin Littke, som går i pension lagom till starten av årets odlingsäsong.

I 35 år har paret Kerstin och Anders Littke fritidsodlat till husbehov på sina grönsaksland i Hoga, vid den gamla länsmansgården som kallas för Nordströmsgården.

En dröm

Det är en gammal dröm om att skala upp och samverka med andra odlare som ligger bakom projektet.

– Om man tycker något är roligt och dessutom gillar att vara entreprenör så vill man utveckla det och försöka odla mer, fortsätter Kerstin Littke.

ANNONS

På tomten finns grundmurarna kvar efter en äldre magasinsbyggnad och det är ovanpå dem som den nya saluhallen kommer att uppföras. Kommunen har gett bygglov och med hjälp från Hushållningssällskapet hoppas de nu få EU-bidrag till bygget.

– Det händer mycket på det här området. Medvetenheten och viljan att odla klimatsmart bara ökar. Närodlat har också blivit populärt bland konsumenterna, menar Anders Littke.

Förening stöttar

Paret har även kontakt med föreningen Omställning Tjörn. Förra veckan presenterade de sin idé på Tjörns framtidsdagar i Billströmska folkhögskolan.

– Det finns behov av en samlingsplats för lokala matproducenter. Läget här är centralt. Vi har fått jättebra respons nu, menar Kerstin Littke.

I lokalen kan alltså andra odlare också sälja sina varor. Ambitionen är att saluhallen ska erbjuda så närodlade produkter som möjligt, det vill säga mat från Tjörn.

– Förhoppningen är att vi kan öka intresset för lokal mat. Tjörn kan bli en förebild som man kan ta efter även på andra håll i landet, fortsätter Kerstin Littke.

Säljer redan

Redan nu säljer paret sina egna och andra odlares produkter i en försäljningsbod som de rullar ut till stora vägen strax intill. Där kan förbipasserande själva ta för sig och betala med swish.

– Vi har haft den i två år och allt vi ställer ut har gått åt. Det känns som att vi kunnat sälja hur mycket som helst där.

Tomater och potatis är två varor de säljer mycket av. Men man behöver odla många sorters grönsaker för att bli helt självförsörjande och täcka hela behovet.

– För oss har det varit ett nöje att odla. Nu kan vi bli en del i infrastrukturen med att avyttra närproducerad mat. Hela vår familj har ett starkt miljöintresse och barnen stöttar oss, menar Kerstin Littke.

Nyttiga ärtor

Parets dotter är numera innehavare av gården bredvid och kan leverera hästgödsel till odlingarna. Sonen arbetar med kommunikation och är ägare till får av lantrasen Brännöfår.

Om ett år beräknas den nya saluhallen stå klar. Då ska man bland annat kunna köpa de proteinrika gråärtorna som Kerstin och Anders Littke odlar och som var vanliga på ön förr.

– En gammal nyttig sort heter till och med ”Tjörn”, berättar Kerstin Littke entusiastiskt.

ANNONS