Efter succéåren: Havets dag vill slå nytt publikrekord

Hyllningsdagen till havet har hittills lockat tusentals besökare. Efter två succéår, då nära 5 000 besökare gästade Rönnäng vid båda tillfällena, hoppas arrangörerna nu på nytt publikrekord. Detta när Havets dag återuppstår sista lördagen i maj efter två års pandemiuppehåll.

ANNONS

Havets dag, som initierats av Anders Schedwin, tidigare ordförande i arrangerande Rönnängs intresseförening, är både en hyllning till havet och alla de på Tjörn som fortsatt har detta som arbetsplats.

– Nu är jag ju själv förvisso inflyttad Tjörnbo, men det är ju så att alla vi som bor här är oerhört stolta över att ha en av Bohusläns äldsta och fortsatt verksamma yrkesfiskeflotta, säger han.

– Därför är det också så roligt att kunna bjuda in till den här dagen då de flesta av våra fiskefartyg, varav många normalt befinner sig långt ute till havs, kommer att finnas på plats i Stansvik hamn efter att kanske ha rest 100-tals sjömil hem enkom för denna dag.

Gå ombord och titta runt

Besökarna vid Havets dag kommer då också kunna gå ombord för att titta runt och ställa frågor om fiskarnas vardag. På plats kommer även både Sjöräddningen, Kustbevakningen, Sjöpolisen och Tjörns stolthet M/S Atene att finnas, samt flera organisationer med koppling till havet.

– I år är jag till exempel extra glad över att ha fått hit representanter för de som jobbar för samarbetsprojektet 8 fjordar och som kommer att berätta om det man gör, eftersom allt som har med havet tyvärr inte är rosenrött, fortsätter Anders Schedwin.

Underhållning av lokala hjältar

Strandstädarna kommer också att finnas på plats, men det blir också underhållning från scen av de lokala hjältarna Mr Bo and the Voodooers och trubadurerna Eva & Gert, samt konferenciern Lars Svahn, känd från bland annat radions ”Ring så spelar vi” och ”Karlavagnen”.

– Sedan blir det förstås underhållning även för de yngre besökarna. Detta i form av bland annat fiskdamm och möjlighet att få prova på att köra små eldrivna Volvobilar, berättar Anders Schedwin.

Fiskauktion och politikersnack

För de äldre besökarna blir det också fiskauktion och möjlighet att festa loss på både olika läckerhet från havet och lokala bakverk som äggost och hembakta bullar.

– Representanter från Tjörns samtliga politiska partier har också bjudits in, men då inte för att politiskt agitera i valtider, utan för att även de argumentera för något som de facto har med havet att göra, fortsätter Anders Schedwin.

Havets dag i Rönnäng firas mellan klockan 10 och 16 lördagen den 28 maj.

– Och fint väder har vi förstås redan förbeställt, lovar Anders Schedwin.

LÄS MER:Fiskeföretaget satsar på ny jättebåt

LÄS MER:Sveriges största fiskebåt i Rönnäng: ”Vi såg relingen över hustaken”

LÄS MER:Kampen mot sjögullet fortsätter – skuggning ska ta död på växten

ANNONS