Här startades friskola när kommunen lade ner

För fyra år sedan startade Tjörns Montessoriskola i Långekärr. Då var det bara några elever på skolan. Idag är det 24 elever och det fylls stadigt på med fler underifrån.

ANNONS
|

– Just nu har vi åtta sexåringar här och det är den största gruppen, säger Ann-Chatrin W Samuelsson, rektor på skolan.

Montessoriskolan i Långekärr är den enda friskolan på Tjörn. Den ersatte den tidigare kommunala skolan på orten, som lades ner efter vårterminen 2016.

– Det var ganska få elever här och kommunen tyckte att det var för få elever för att hålla skolan igång, säger Marie Fogelgren, kanslist och fritidsledare, som varit med nästan hela vägen från starten.

Skolbarnen fick ett eget OS med flera olika grenar när skolan började igen i augusti. Här är Agnes Vikmyr i årskurs 2 i full färd med att klara käpphästhoppningen.
Skolbarnen fick ett eget OS med flera olika grenar när skolan började igen i augusti. Här är Agnes Vikmyr i årskurs 2 i full färd med att klara käpphästhoppningen. Bild: Mattias Modéen

Drivna entreprenörer

Bakom initiativet att starta en friskola fanns några entreprenörer som bor eller är uppvuxna i Långekärr och Klövedalstrakterna.

– Några av dem var dessutom intresserade av Montessoripedagogik, säger Marie Fogelgren.

ANNONS

På den vägen är det och mindre än ett år efter det att kommunen lade ner skolan startades den nya verksamheten upp. Den drivs som en ekonomisk förening, men utan vinstintresse.

Det var tidigare kommunal skola i Långekärr, men sedan höstterminen 2017 drivs en friskola med Montessoripedagogik istället.
Det var tidigare kommunal skola i Långekärr, men sedan höstterminen 2017 drivs en friskola med Montessoripedagogik istället. Bild: Mattias Modéen

Bullerbyatmosfär

Rektor Ann-Chatrin W Samuelsson började sin tjänst i oktober förra året. Hon hade egentligen gått i pension från en rektorstjänst i Trollhättan, men nappade på möjligheten att få jobba i ytterligare något år på en liten skola.

– Jag tackade ja för ett halvår år, men nu blir det ett år till eftersom den rektor som skulle ha börjat här nu i höstas är föräldraledig det kommande året.

Ann-Chatrin W Samuelsson beskriver skolan som lite av en Bullerbyatmosfär.

– Vi har eleverna uppdelade i två klasser, en F-1:a och en 2-4:a och så har vi två grupper med förskolebarn (1-5 år). Vi rår oss till stora delen själva, även om vi förstås är beroende av den skolpeng som vi får via kommunen och som är baserad på antalet barn. Alla känner varandra här och det är nära mellan skola och skolledning.

Hur påverkar den omorganisation som politiker och skolledning inom Tjörns kommun nu ska ta beslut om er på den här skolan?

– Inte mer än att vi är beroende av skolpengen, som baseras på antalet barn och det är ganska skönt.

När skolan i Långekärr öppnade igen efter sommarlovet var det högtidlig invigning och Olympiska Spelen, OS, på schemat. En stolt Eskil Jonemark fick äran att tända OS-elden tillsammans med rektorn, innan skolbarnen delades upp gruppvis - åldersblandat och integrerat – för att samarbeta och tävla mot varandra i några olympiska grenar.

Maria Fogelgren har en delad tjänst som kanslist och fritidsledare. Hon är en av totalt 14 personer i personalen på skolan.
Maria Fogelgren har en delad tjänst som kanslist och fritidsledare. Hon är en av totalt 14 personer i personalen på skolan. Bild: Mattias Modéen

Medinflytande och eget ansvar

– Det är en del av pedagogiken att man jobbar åldersblandat. Varje elev ska känna att den har ett inflytande och får vara och bestämma, men också få känna eget ansvar. Vi uppmuntrar även mycket till individuellt arbete, säger Ann-Chatrin W Samuelsson.

Allt som allt finns 14 vuxna anställda på skolan, varav hälften är personal på förskolan, två fritidsledare och två lärare för förskoleklass upp till årskurs 4.

Vilken har varit den största utmaningen med att starta och driva en friskola?

– Det stora har varit att börja och att komma i gång. Vi är en liten enhet och vi valde att börja med en förskoleklass. Sedan har vi fyllt på underifrån med ett år i taget. På det här sättet tar det lite längre tid att bygga upp skolan, men tanken är att vi ska vara en F-6-skola här om två år, säger Maria Fogelgren.

– Vi märker av att det finns ett intresse hos både föräldrar och barn att söka sig till oss. Det senaste året har det till exempel flyttat in tre familjer från Göteborg, som alla har sina barn här på skolan.

Mamma Linn Sondell med barnen Alfred och Ture, som alla nyligen flyttar till Tjörn och valt Montessoriskolan.
Mamma Linn Sondell med barnen Alfred och Ture, som alla nyligen flyttar till Tjörn och valt Montessoriskolan. Bild: Mattias Modéen

Nyinlyttade från Göteborg

En av dem är familjen Sondell. Mamma Linn Sondell berättar att hennes kompisar talade varmt om skolan.

– Deras barn trivdes här. Jag var här på besök förra året och tycker att pedagogiken är trevlig och så är skolan liten. Det gjorde att vi valde att flytta hit och bli helårsboende. Tidigare har vi bott här delar av året.

Familjen Sondell har nu satt båda sina barn i skolan; Ture, som är fem och ett halvt år och Alfred, som är ett och ett halvt år och precis ska börja skolas in.

Den första dagen har varit till belåtenhet.

– Det känns bra, säger Linn Sondell.

ANNONS