Klövedals församling vill med kyrkogårdsvandringen få både barn och vuxna att stanna upp och reflektera över tankar om livets förgänglighet. Men samtidigt också få dem att upptäcka de vackra och rofyllda med platsen.
Klövedals församling vill med kyrkogårdsvandringen få både barn och vuxna att stanna upp och reflektera över tankar om livets förgänglighet. Men samtidigt också få dem att upptäcka de vackra och rofyllda med platsen. Bild: Johan Persson

Höstlovslediga barn ska lockas med kyrkogårdsvandring

Höstlovet kanske för många barn främst förknippas med halloweenpartyn, maskerad, bus och godis. Klövedals församling lockar under lovveckan med något helt annat, nämligen en kyrkogårdsvandring för att närma sig kyrkogården och tankar kring graven och sorg.

ANNONS
|

Kyrkogårdsvandringen kommer att utgå från en bok som heter ”Upptäck platsen – Min kyrkogård”, skriven av Johanna Lundqvist, samt Björn och Linda Palm.

De höstlovslediga barnen med familj får då gå runt och reflektera över frågor i boken, som vad de ser och upplever, samt varför man smyckar och sätter ljus på gravarna i allhelgonatid.

– Det kan ju vara allt från hur man känner sig när man går omkring där till vad man ser eller hör i form av ljud från fåglar eller andra djur. Men också tankar om hur en gravsten är utformad, säger Anne-Marie Axelsson, församlingspedagog i Klövedals församling.

ANNONS

Ett eget ljus att dekorera med

Varje barn kommer också själva att få ett gravljus att dekorera med.

– Vi kommer därför att börja med lite pyssel i själva församlingshemmet där barnen får dekorera sitt ljus med exempelvis pärlor, ett hjärta eller skriva en hälsning till någon nära och kära, fortsätter Anne-Marie Axelsson.

– Har familjen en grav på kyrkogården kan man sedan gå dit och tända ljuset, annars går det ju också bra att sätta det i minneslunden. Då kan man själv tända sitt ljus där och samtidigt tänka på någon person man mist på annan plats.

Avslutas med taco-buffé

Kyrkogårdsvandringen anordnas tisdagen den 2 november, med start klockan 12. Därefter dukas det upp en taco-buffé för deltagarna i församlingshemmet en timme senare.

– Vi kommer att avsluta med en liten samling i kyrkan klockan 14.30. Med all respekt för allt övrigt firande denna vecka, med halloween som tema, vill vi med detta visa allt det fina också med allhelgonahelgen och att kyrkogårdar faktiskt inte bara kan upplevas som skrämmande, utan även som väldigt vackra och rogivande.

ANNONS