Hotade att spränga socialkontoret i luften – döms till fängelse

I juli hotade mannen att spränga ett socialkontor på Tjörn och de anställda i luften. Tidigare under sommaren greps mannen även av polis då han ska ha försökt köra iväg med en anmält stulen bil och i samband med gripandet i Kållekärr påträffades en nödpistol, ammunition och ett knivliknande föremål, samt narkotika. Nu döms Tjörnbon i 40-årsåldern till två år och fyra månaders fängelse för en lång rad brott.

ANNONS
|

Mannen åtalades i början av augusti, misstänkt för bland annat vapenbrott, olaga hot och narkotikabrott.

Nu dömer Uddevalla tingsrätt Tjörnbon även för en lång rad tidigare begångna brott från juli 2020 fram till juli nu i år då han greps av polis efter att ha hotat att spränga ett socialkontor på Tjörn och de anställda i luften.

En husrannsakan gjordes i samband med gripandet då även på en adress i Skärhamn där mannen tidigare vistats. Där hittades en liten pistol på en byrå i hallen och en pennpistol i vardagsrummet, vapen som då beslagtogs av polis.

Bilägare larmade polis

Tidigare i somras greps Tjörnbon även då han ska ha försökt köra iväg med en anmält stulen bil i Kållekärr. Ägaren larmade själv polis efter att ha påträffat både sin bil och den misstänkte gärningsmannen vid Svenborgsvägen, efter tips om var bilen skulle stå parkerad. När bilägaren och en bekant till denne kom till platsen ska mannen sedan plötsligt ha dykt upp med nycklarna i hand och sedan försökt sätta sig i bilen för att köra i väg.

ANNONS

Ditlarmad polis satte dock stopp för färden och mannen greps och anhölls senare samma dag, misstänkt för stöld av fortskaffningsmedel, men även grovt vapenbrott, brott mot knivlagen och narkotikabrott då man vid gripandet också påträffade en hagelpatronladdad nödpistol och ett knivliknande föremål, samt en mindre mängd narkotika.

Säkrade DNA-spår

I den häktningsframställan som lämnades in till tingsrätten några dagar senare valde dock åklagaren att fokusera på vapen- och narkotikabrottet, samt ett tidigare misstänkt begånget narkotikabrott i Kungälv.

– Mannen är alltjämt också misstänkt för bilstölden, men vi har i nuläget valt att fokusera på de brott där vi anser att det föreligger ett så pass gott bevisläge att vi kan yrka på häktning, förklarade Jessica Lundkvist Vardaro, kammaråklagare vid åklagarmyndigheten, då för ST-tidningen.

Efter att åtal väckts och domen nu fallit i tingsrätten finns misstanken om bilstölden i Kållekärr inte längre kvar. Däremot döms Tjörnbon för att juli 2020 ha stulit en annan bil i Skärhamn. Bilen, som körts med nyckel, påträffades senare samma dag någon kilometer från ägarens bostad. På ratten säkrades då även DNA-spår.

Döms till fängelse

Utöver dessa brott döms Tjörnbon nu även för att under en tremånadersperiod samma år ha gjort sig skyldig till två fall av rattfylleri och tre fall av olovlig körning. I juni 2021 ska han sedan åter ha gripits av polis, grovt onykter bakom ratten.

Domslutet inbegriper även totalt nio fall av narkotikabrott, sju brott mot knivlagen, fyra fall av vapenbrott och två brott mot vapenlagen, samt folkbokföringsbrott.

För detta döms nu Tjörnbon i 40-årsåldern till två års och fyra månaders fängelse. Han döms vidare att betala skadestånd på totalt 29 700 kronor. Tjörnbon ska på tingsrättens begäran också kvarstanna i häkte tills fängelsestraffet mot honom verkställs, då det annars anses vara risk att han fortsätter sin brottsliga bana.

LÄS MER:Misshandlade sin inneboende – döms till två års fängelse

LÄS MER:Kållekärrsbo fann själv sin stulna bil och larmade polis

LÄS MER:Efter Kållekärrshändelsen: Åklagare yrkar på häktning

ANNONS