På Tjörn är sex av åtta mataffärer Ica-butiker.
På Tjörn är sex av åtta mataffärer Ica-butiker. Bild: Johnny Samuelsson

Ica-handlare störst på Tjörn – boende efterfrågar alternativ

Varför finns det bara Ica-butiker på Tjörn? Den frågan ställer sig Tjörnborna i sociala medier. Ica har inget monopol på Tjörn, men med sina sex butiker, mot två alternativ, har de definitivt övertaget.

ANNONS
|

På sociala medier har frågan väckts om matbutikerna på Tjörn. De handlare som finns driver Ica-butiker, och hur uppskattade de än är finns det de som efterfrågar ett annat sortiment.

”Jag hade gärna sett Lidl på ön”, skriver någon och ”Under all kritik, Ica verkar ha monopol”, skriver en annan.

På Tjörn finns sex Ica-butiker, från Almö Livs i norr till Dyröboden i söder. Alla affärerna är en del av Icas Nära- eller Supermarketkoncept.

LÄS MER:Rebecca får stipendium för att bli Ica-handlare

Etableringarna en del av affärshemligheten

Så varför finns då inget Coop, Willys eller Hemköp på ön? Magnus Törnblom är presschef på Axfood AB, där Willys och Hemköp ingår. Han säger att de alltid ser över var det finns läge att etablera sig, men att det inte funnits något sådant på Tjörn.

ANNONS

Vad skulle krävas för en etablering på Tjörn?

– Det kan jag inte riktigt svara på. Det är många olika förutsättningar som ska stämma, men jag kan inte gå in i detalj på det. Exakt hur vi jobbar med våra etableringar och vad vi tittar på är lite en del av affärshemligheten, säger Magnus Törnblom.

LÄS MER:Leksaksbutiken som vuxit och blivit stort företag

Även Coops vd för butikerna i Väst, Ronnie Wångdahl, skriver i ett mejl till Lokaltidningnen att man inte lyckats hitta något lämpligt läge för en nyetablering på ön.

– Det är den enda anledningen. Vi söker hela tiden nya lägen i hela vårt upptagningsområde, detta inkluderar även Tjörn.

”Inget lämpligt läge”

Vad det är de söker efter, som de inte hittar, svarar Coops pressekreterare Kevin Bell på.

– Vi tittar på olika faktorer, som utbud och efterfrågan. Vi tittar på platsen och kundflödet, om det ökar eller minskar över tid, och såklart på konkurrenssituationen.

De många Ica-butikerna spelar alltså roll i att det inte finns något Coop på Tjörn. Exakt vilka faktorer som krävs för en etablering vill Kevin Bell inte svara på, men säger att det förutom konkurrens har att göra med att det måste vara ett starkt kundflöde över tid.

– Skulle vi öppna precis bredvid ett Ica, ja det kanske skulle funka. Vi tittar alltid på nya och intressanta lägen, men i dagsläget har vi inga konkreta planer på att etablera en Coop-butik på Tjörn.

LÄS MER:Göksäters udda val: stängda söndagar

Finns alternativ – Ica, Axfood och Menigo

Det finns dock två alternativ till Ica-butikerna, för de som är ute efter ett lite annorlunda utbud. På Åstol ligger Åstol handelsbod, en Nära Dej som är en del av Menigo, och på Klädesholmen finns Handlar’n.

Handlar’n har ett eget butikskoncept, men är kopplade till Axfood på så sätt att de köper sina varor från samma grossist som Willys och Hemköp. Chansen finns därför att hitta samma varumärken där.

– Det är inte samma typ av sortiment som ett stort Willys eller Hemköp, men delar av sortimentet är samma, säger Magnus Törnblom.

LÄS MER:De öppnar gårdsbutik – helt utan personal

ANNONS