"Jag är ingen politiker – jag är en bondförnuftskonsult”

Gert Kjellberg vet att han av många upplevs som bufflig och att en del också ser på honom som en rättshaverist.
– Men jag bryr mig faktiskt inte, för det är också många som tackar mig för det jag gör. Själv ser jag mig egentligen inte heller som en politiker i regelrätt mening utan mer som en bondförnuftskonsult som talar klarspråk när andra lindar in saker och ting i en massa ord, säger Tjörnpartiets starke man och förstanamn på partiets vallista.

ANNONS
|

Gert Kjellberg har många starka åsikter om både hur hans politikerkolleger sköter sina åtaganden och om hur politiken bör föras lokalt i kommunen.

Den infekterade skolfrågan är ett exempel på detta. Hur skolan ska organiseras framåt har splittrat politikerna på Tjörn i åratal och Gert Kjellberg har sin åsikt klar:

– Jag anser inte att det finns någon anledning att ändra på någonting, utan jag och mitt parti vill behålla Tjörns alla skolor. Tjörnpartiet kommer därför fortsätta att strida mot förslaget att lägga ner mellanstadieskolorna och tvångsförflytta elever till högstadiet. Detta eftersom det enligt vår mening inte skulle leda till några besparingar, utan tvärtom ökade kostnader för exempelvis bussning.

ANNONS

Starkt kritisk

Skattepengarna ska gå till lärare och elever och inte till politiska experiment, menar Gert Kjellberg som också är starkt kritisk mot den lokalhyra som det kommunala bostadsbolaget TBAB tar ut för de skollokaler man äger samtidigt som bolaget enligt honom misskött sitt uppdrag att renovera och underhålla dessa lokaler, som i fallet med Bleketskolan.

Vilka två ytterligare frågor är enligt dig viktigast att driva lokalt nu framåt?

– En av dem är att behålla en konkurrenskraftig relativt låg kommunalskatt, så att de som bor här vill bo kvar, men även fler flytta hit, eftersom Tjörn är en pendlarkommun. Men då behövs också detaljplaneläggas för fler bostäder, som villor, radhus och flerfamiljshus. Huruvida det då även finns intressenter för att bygga hyresrätter så ser jag förstås inget hinder i det heller, men det är ju till syvende och sist en ekonomisk fråga även för oss som kommun.

Bibehålla den unika miljön

En annan viktig fråga för Gert Kjellberg och Tjörnpartiet är att bibehålla den unika skärgårdsmiljön i exempelvis Rönnängs färjeläge som han valt som mötesplats för intervjun. Inte så konstigt kanske, eftersom det är här han själv är uppvuxen och har levt halva sitt liv med en pappa och farfar som härstammar från Åstol.

– För mig symboliserar den här platsen både det gamla och nya, som ett slags nav för fiskesamhället förr i tiden och nu även ett populärt utflyktsmål för många både inhemska och utländska turister som kommer hit för att då också ta sig med färja till de närliggande öarna.

– Därför är det viktigt att denna plats får fortsätta vara ett öppet hamnområde för alla, även om det nu också byggts många nya hus här runt omkring men där man fortsatt kan promenera längs bryggorna hela vägen till och från ishallen.

Hur skiljer sig ditt parti enligt dig ut från övriga partier på Tjörn?

– Genom att vi inte driver Stockholmspolitik, utan ägnar oss åt att driva för Tjörnbor viktiga vardagsfrågor. Vi står oberoende från ideologer och kan därför också stötta ett förslag som såväl sossarna som något borgerligt parti lagt fram om vi anser att det gynnar de som bor här. Men då samtidigt också säga nej om vi anser att förslaget är förkastligt för de som valt att lägga sin röst på oss.

En kritik som framförts från många håll är samtidigt att samtalsklimatet er lokalpolitiker emellan måste bli bättre, hur anser du att ni ska nå detta mål?

– Jag anser att vi till mångt och mycket faktiskt har det samtalsklimat vi förtjänar och jag drar mig som sagt var själv heller inte för att påpeka det om jag tycker att de andra partierna väljer att lägga fram förslag som är helt uppåt väggarna. I det fallet ser jag mig då också samtidigt mer som en bondförnuftskonsult än en politiker som talar klarspråk i stället för att linda in det i vackra ord.

Gert Kjellberg

Ålder: 67 år.

Bor: Rönnäng.

Familj: Ensamstående.

Yrke: Jobbar med elektronik och som servicetekniker på stora fraktfartyg, som trafikerar hela världen. Så reser även mycket i tjänsten.

Intressen: ”Gillar båtar av alla de slag, men även musik som bluesrock, ZZ Top och Johnny Cash. Spelar själv gitarr och har tidigare under åren fuskat lite som trubadur.”

Största last: ”Tål inte orättvisor och kan därför inte låta bli att lägga mig i och försöka hjälpa andra när jag får höra om något de berättar och skulle vilja ha hjälp med, fast jag själv egentligen inte alltid har tid.”

Började med politiken när och varför: ”Det var runt 2010-2011 när man plötsligt ville chockhöja sjöbodsarrendet med flera hundra procent för många bofasta som själva sprängt marken och anlagt bodarna. Då begärde jag först ut en massa handlingar och började grotta ned mig i detta och bildade sedan Tjörnpartiet. Först nästan mest på skoj, men sedan fick vi tre mandat i valet 2014.”

LÄS MER:Styrelse vill riva tre skolbyggnader i Bleket

LÄS MER:Markfråga om hus i Rönnängs hamn ska avgöras

LÄS MER:Fullmäktige avsatte ordförande Hallberg

ANNONS