Laban hjälper äldre med datorn – mot en kopp kaffe

Laban Eliasson från Tjörn tycker att fler datorvana personer borde hjälpa äldre med datorproblem. Han skrev ett inlägg på sociala medier och responsen blev enorm.
– För mig räcker en kopp kaffe och en bulle som betalning, säger han.

ANNONS

Laban Eliasson från Sibräcka på Tjörn har stor erfarenhet av datorer genom sitt arbete med marknadsföring för företag som använder sig av näthandel, och han har också ett stort teknikintresse. En kunskap han vet att inte alla har, speciellt inte den äldre generationen. Därför skrev han ett inlägg i en lokal Facebookgrupp att han gärna hjälper äldre personer med datorproblem. Någon betalning vill han däremot inte ha.

– Många äldre har dålig ekonomi och kan inte betala 1 500 kronor för att en serviceperson från ett företag ska komma ut och installera till exempel en skrivare. För mig räcker det med en kopp kaffe och en bulle, säger han.

Enorm respons

Inlägget fick stor uppmärksamhet och flera personer berömde Laban Eliassons initiativ.

– Responsen var enorm och min fru blev lite nervös att jag kommer få sitta varje söndag och hjälpa äldre med datorproblem. Men det var egentligen inte det som var huvudsyftet med inlägget, utan jag vill lyfta frågan om att fler borde hjälpa sin medmänniska, säger Laban Eliasson.

Han har i hela sitt liv hjälpt framför allt äldre personer.

– När jag var ung och bodde i Göteborg samlades min mammas vänner hemma hos oss och så lärde jag dem hantera Office. Det var så roligt att se när de förstod hur det fungerade, berättar han.

Hjälp att installera wifi

I inlägget ger han exempel på vad han kan hjälpa till med. Till exempel installera banktjänster, e-post och säkerhetskopiera eller installera en skrivare.

– Det kan också vara saker som att installera wifi eller förstå hur en ny smartphone fungerar. Har man inte använt en sådan tidigare kan det vara krångligt, säger han.

Att äldre har lite svårt att be om hjälp är han medveten om. Men han hoppas ändå att inlägget kanske får fler att se sig om i sin omgivning och erbjuda hjälp till sin äldre granne eller släkting.

– Det är så mycket i samhället som kräver till exempel en smart mobiltelefon. Du kan snart inte ens göra dina bankärenden och få ett kontoutdrag på ett kontor, utan får titta på det via din dator. För det krävs bank-id, säger han.

Bättre rustade mot bedragare

En ökad kunskap om den digitala världen leder också till en mer skeptisk hållning gentemot bedragare tror Laban Eliasson.

– Den äldre generationen är lite för godtrogen och naiv. Låt ingen få ditt bank-id eller dina lösenord. Nametest på internet är till exempel bara ute efter dina lösenord, men det tänker man ofta inte på, säger han.

Någon betalning för sina tjänster vill han däremot inte ha. En kopp kaffe och en bulle räcker.

– För mig är det viktigaste att kunna hjälpa. Många äldre är ensamma nästan hela tiden och då blir det en stund att prata också. Jag hoppas verkligen att det här väcker frågan hos andra om inte de också kan hjälpa någon i sin närhet, säger Laban Eliasson.

LÄS MER:Nytt försök att lura äldre person att logga in på sin dator

LÄS MER:Äntligen Äldredag efter två års väntan – fullt hus på Bräcke Hembygdsgård

LÄS MER:Här startar nya mötesplatser för äldre

ANNONS