”Min man brukar säga att mitt tålamod är som en kinapuff”

Omställning. Det är det viktigaste ledordet för Tanja Siladji Dahne, gruppledare och förstanamn på vallistan för Miljöpartiet på Tjörn. Att hon av en lokal fullmäktigekollega fått öknamnet ”salladskommunist” tar hon samtidigt med en klackspark.
– Det tackar jag bara för och har faktiskt också låtit trycka upp på en t-shirt, för att jag tyckte att det var så fyndigt.

ANNONS
|

Tanja Siladji Dahne har när vi träffas precis kommit hem efter en fyra veckors lång semester i Serbien, där hon har sina rötter.

– Det har varit underbart att träffa alla nära och kära igen men jag måste också erkänna att det var lite läskigt den här gången att bila genom Europa och se all torka och känna brandröken på nära håll. Jag har ju gjort denna resa många gånger tidigare, men det här var något nytt och skrämmande, säger hon.

”Mellanförskapsbarn”

Vi träffas i hennes hem i Kållekärr.

– Om jag får välja favoritplats på Tjörn är det antingen här eller vid Röra strand, egentligen av samma anledning, rötter. Jag brukar som andra generationens invandrare och uppvuxen i Floda säga att jag är ett ”mellanförskapsbarn” som egentligen aldrig känt mig hemma någonstans. Innan jag och min man flyttade hit och jag äntligen landade och nu känner att mitt hem är min borg.

ANNONS

Fackligt engagerad

Intresset för politiken har Tanja Siladji Dahne burit med sig hela livet.

– Jag har varit politiskt intresserad så länge jag kan minnas, även om jag själv inte engagerade mig partipolitiskt som fritidspolitiker förrän strax innan förra valet. Men innan dess har jag samtidigt jobbat fackligt i många år som aktiv syndikalist med rättvisefrågor i fokus.

Vilka är de tre viktigaste frågorna för ditt parti lokalt?

– Omställning, omställning och omställning. Som jag ser det har exempelvis Tjörn oerhört goda möjligheter att öka självförsörjningsgraden på både el och livsmedel.

– Det vore också oerhört skönt att komma i hamn med skolstrukturen. Mycket av vårt förebyggande arbete och lokalförsörjningsfrågor är avhängt ett sådant beslut.

Två skolnav

Precis som Liberalerna ser MP här helst att man får till två skolnav, det ena vid Häggvall och det andra i antingen Skärhamn eller Bleket.

– I det senare fallet spelar det oss – med risk att någon tar illa vid sig – egentligen inte så stor roll, utan det viktiga är som vi ser det att vi kan erbjuda en kvalitativ skola för att höja resultaten.

– Sedan måste vi även kroka arm i välfärds- och sociala hållbarhetsfrågor, eftersom vi demografiskt är en ö med ganska många äldre som har rätt att erbjudas god omsorg på ålderns höst.

Hur ska ni nå dessa mål?

– Här behöver vi kommunalt bli bättre att samverka över gränser, på både regional och statlig nivå. Sedan är ett bättre samtalsklimat oss politiker emellan också ett måste för demokratins överlevnad. Annars kommer vi ha svårt att entusiasmera någon att fortsatt engagera sig politiskt och ännu svårare att nyrekrytera några.

Vad har ditt parti gjort under mandatperioden som gått som sticker ut enligt dig?

– Mest nöjd är jag med koldioxidbudgeten och den klimat- och energiplan som vi fick igenom under budgetsammanträdet i fullmäktige förra året. Sen är jag också oerhört stolt över de strukturer vi fått igenom som kommer att bidra till grön omställning i grunden. I dag har vi exempelvis en avdelning vars primära uppgift är att arbeta med de tre hållbarhetsperspektiven: ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet, vilket enligt mig också är en förutsättning om vi ska arbeta mer systematiskt med våra globala mål.

Vad skiljer ert parti från övriga på Tjörn?

– Att vi verkligen jobbar för att förbättra miljön lokalt. Frågar du mig finns det inget annat parti på Tjörn som faktiskt utgår från ekonomisk hållbarhet när man diskuterar dessa frågor. Jag vill inte påstå att man inte bryr sig, men så måste man ju vara villig att göra något också för att förnya och förbättra.

Vad säger du om att Tjörnpartiets Gert Kjellberg kallat dig för ”salladskommunist”?

– Ha ha, det tackar jag honom faktiskt bara för. Jag tycker ärligt att det var riktigt fyndigt, så fyndigt att jag med hjälp av min dotter låtit trycka det på en t-shirt!

Tanja Siladji Dahne

Ålder: 44 år.

Bor: Kållekärr.

Familj: Man, fyra biologiska barn, fyra katter och en hund, samt mellan varven även jourplacerade barn i vårt familjehem.

Yrke: Socialarbetare. Enhetschef för offentlig förvaltning i Göteborgs stad.

Intressen: ”Just politik har varit ett stort intresse ända sedan unga år. Älskar också att laga mat, shit vad jag mår bra i köket! Jag tycker att det är skitkul att greja vid spisen. Sedan älskar jag också att umgås med nära och kära.”

Största last: ”Att jag är hetlevrad och kan bli jävligt förbannad, väldigt snabbt. Så det är också något jag jobbar mycket på, att lära mig att säga förlåt, ofta. Min man brukar säga att mitt tålamod är som en kinapuff.”

Började med politiken när och varför: ”Hösten 2017 av den enkla anledningen att Miljöpartiet lokalt då höll på att läggas ned här på Tjörn då det inte fanns tillräckligt många ledamöter som ville företräda partiet. Sedan halkade jag mer eller mindre in på ett bananskal och var plötsligt inte bara ledamot utan gruppledare för partiet lokalt.”

LÄS MER:Tjörnbudget klubbad på vissa villkor

LÄS MER:Miljöpartiet vill utlysa klimatnödläge på Tjörn

LÄS MER:MP vill göra invånarna mer aktiva i klimatarbetet

ANNONS