Misstänkt bedragare hotade att stänga av äldre pars telefoner

Ett par i 80-årsåldern polisanmälde under torsdagskvällen att de blivit uppringda av en man som hotade med att stänga av deras mobilabonnemang. Detta om de inte betalade 50 000 kronor i deposition innan midnatt. Polisen vill nu gå ut med en ny varning till allmänheten.

ANNONS

Det ska enligt anmälan till polisens ledningscentral ha varit vid 20-tiden på torsdagskvällen som det äldre paret, bosatta på Tjörn, först blev uppringda av en man som uppgav sig vilja hjälpa dem med att sänka kostnaden för sina mobilabonnemang.

– Paret ska då ha tackat nej till erbjudandet men därefter ungefär en timme senare ha blivit uppringda igen. Oklart då av samma man eller någon annan, uppger Herman Egelström, stationbefäl vid polisen i Södra Fyrbodal, på fredagsmorgonen.

Kontaktade polis

Uppringaren ska då ha meddelat att parets telefonabonnemang skulle stängas om de inte betalade en depositionsavgift på 50 000 kronor innan midnatt.

– Men inte heller denna gång ska de äldre paret ha låtit sig luras, utan de kontaktade då i stället polis, berättar Herman Egelström.

En patrull skickades därefter till parets bostadsadress för att upprätta en anmälan om försök till bedrägeri.

Polisen varnar

– Inga pengar eller bankuppgifter ska i detta fall alltså ha överförts eller lämnats ut. Men med tanke på hur vanligt de blivit med just försök till telefonbedrägeri, framför allt mot äldre, skulle jag nu samtidigt återigen vilja rikta en varning till allmänheten om att aldrig lämna ut känsliga bankuppgifter via telefon till okända uppringare, utan precis som det här paret gjorde i stället kontakta polis direkt, säger Herman Egelström.

LÄS MER:Åldringsbrott i Stenungsund – kvinna utsatt för bedrägeri

LÄS MER:Polisens varning efter bluffsamtalen: Släpp inte in någon

ANNONS