Tillsammans med Tanja Siladji Dahne från Miljöpartiet står hon bakom den motion om gratis mensskydd som avslogs av kommunfullmäktige på Tjörn under torsdagen. Frågan har varit uppe flera gånger på initiativ av Miljöpartiet.
Nyligen fick Nösnäsgymnasiet i Stenungsund sina första boxar för mensskydd uppsatta på toaletterna. Enligt Tanja Siladji Dahne borde det vara en självklarhet även på Tjörn.
– Det är både pinsamt och frustrerande att motionen avslogs och vittnar om att man inte förstår att det här är en stor fråga som ger synergieffekter i samhället. Konsekvensen är att många elever inte kommer till skolan när de har mens, säger hon.
Skulle kosta 100 000 kronor
Kostnaden för att investera i boxar att sätta upp på kommunens skolor skulle enligt Tanja Siladji Dahne uppgå till 100 000 kronor första året, och därefter 50 000 kronor för påfyllnad.
– Det är småpotatis i en budget, säger hon.
Anna Wängborg forskar på menstruell hälsa på uppdrag av Folkhälsomyndigheten och hon påpekar att eftersom femtio procent av befolkningen menstruerar så blir det också en fråga för folkhälsan.
– Sverige har som mål att minska ojämlika skillnader inom folkhälsan och där har menscykeln blivit bortglömd. I Spanien får man till exempel vara hemma tre dagar från jobbet om man har kraftig mensvärk och i flera länder är mensskydd subventionerat, säger hon.
Minskad stigmatisering
Anna Wängborg menar att gratis mensskydd på skolorna skulle kunna leda till minskad stigmatisering och en möjlighet för den som inte har råd med mensskydd att ändå kunna använda det i skolan.
– Att jämföra kvinnors behov av mensskydd med att män skulle behöva raka sig och därmed få gratis rakhyvlar går inte. Det finns kvinnor som tvingas stanna hemma för att de inte har råd med med bindor eller tamponger, säger hon.
Kommunstyrelsen föreslog i början av februari att kommunfullmäktige beslutar att avslå motionen. Bo Bertelsen (M) sitter med i kommunstyrelsen och röstade för att motionen skulle avslås i enlighet med arbetsutskottets förslag.
– Jag anser att det inte är fullmäktige som ska ta beslut på sådana detaljfrågor inom verksamheterna, som i detta fall barn- och utbildningsförvaltningens verksamhet. Detta är beslut som rektorn för varje skola rakt upp och ner råder över, alternativt att barn- och utbildningsnämnden tar beslutet och avsätter pengar till detta i sin detaljbudget, säger han.
LÄS MER:Fulspolning orsakar stora problem: ”Otroligt mycket skräp”
LÄS MER:Här är politikernas löften till Tjörnborna inför valet
LÄS MER:Mensskyddsboxarna har tagit sig utomlands