"Nu börjar andra partier tala om det som vi sagt hela tiden”

Trygga skolor, svensktalande personal på äldreboenden och stopp för havsbaserad vindkraft längs Bohuskusten är några saker som Thord Jansson vill verka för.
– Får man en trygg start i skolan så sitter det i och är en bra grund.

ANNONS

Politikerna i den här artikelserien har själva fått välja en plats för intervju. Thord Jansson valde Bleket som han själv härstammar ifrån och där han också har en sjöbod.

Vad betyder den här platsen för dig?

– Här har jag varit mycket som barn. Det känns lugnt och tryggt här. Pappa är född och uppvuxen i Bleket. Min farmor och farfar bodde här och jag var med farfar nere på bryggan och lyssnade när han pratade med de andra gubbarna där. Havet är viktigt för mig.

Vilka är de tre viktigaste frågorna för ditt parti?

– Skolorna måste skötas bättre. De behöver renoveras. Vi vill ha små skolor på Tjörn, särskilt för de mindre barnen. Får man en trygg start i skolan så sitter det i och är en bra grund inför framtiden.

ANNONS

– När det gäller vård och omsorg har våra gamla som arbetat och byggt upp vårt samhälle rätt till en bra ålderdom. Det behövs svensktalande personal som har bra arbetsförhållanden och bra lön.

– Energi är ett annat viktigt område. Vi vill inte ha 300 vindkraftverk utanför Tjörn. Är det så bra för miljön? Fundament för havsbaserad vindkraft kan skada bottnarna i havet och drabba ekosystemet. På land påverkas människor som bor i närheten. Vi är inte emot vindkraft. Men vindkraftverken får inte vara hur stora som helst. Både solenergi och vindkraft är bra som komplement. Vad vi behöver satsa mer på är kärnkraft.

Hur ska ni nå dessa mål?

– När det gäller skolan ska vi samverka med de andra partierna på Tjörn. Vi behöver prata mer med varandra. Vi kan tala med alla, men det finns partier som inte vill tala med oss.

– I socialnämnden kan vi politiker bestämma att bra kunskaper i svenska ska vara ett krav för att jobba på äldreboenden. Det är inte bra när de gamla inte kan göra sig förstådda. Min flickvän jobbar på äldreboende och lärde sig snabbt svenska när hon kom hit från Thailand. Det går om man vill. Men vi måste också höja lönerna inom äldreomsorgen så att det blir lättare att rekrytera personal.

– Vi har ett kommunalt veto som vi kan använda mot havsbaserad vindkraft. Vi ska samarbeta med de andra kommunerna längs Bohuskusten som inte heller vill har vindkraftverk i havet. Dessutom kan vi sätta solceller på alla kommunala nybyggen.

Vad har ert parti lyckats med under den senaste mandatperioden?

– Många av våra förslag har blivit antagna. Vi fick igenom gratis fritidskort i kollektivtrafiken för ungdomar. När restaurangen öppnade på Rönnängs trygghetsboende fick vi igenom att de skulle köpa in lokala råvaror i största möjliga utsträckning.

– Vi har som vågmästare varje år kunnat få igenom tillägg i budgetarna, som åtgärder mot psykisk ohälsa bland ungdomar, vidareutbildning i konflikthantering för lärare, att prioritera byggandet av nya cykelvägar.

Hur skiljer ditt parti ut sig från övriga i Stenungsund?

– Vi är ett parti som är öppet för förändringar men vi vill ha ordning och reda. Nu börjar andra partier tala om det som vi sagt hela tiden: Om man har för många invandrare går det inte att integrera dem på ett bra sätt.

Thord Jansson

Ålder: Fyller 59 om ett par månader.

Bor: Mölnebo.

Yrke: Företagare, bygger pool- och spa-anläggningar över hela landet tillsammans med tre anställda.

Intressen: Barnbarnen och fiske är största intressena. Thord Jansson vet var makrillen står.

Största last: Är lite av arbetsnarkoman och kommer ofta hem vid åtta-nio på kvällarna.

Började med politiken, när och varför: Gick med i Sverigedemokraterna innan valet 2010 för att han ansåg att inget annat parti vågade prata om de stora problemen i samhället som invandringen medför: ”Man ser problem, men när ingen vill prata om dem blir man irriterad.”

LÄS MER:Kommunstyrelsen föreslår två stora skolor på Tjörn

LÄS MER:SD:s stolar tomma – igen: ”Vi gör så gott vi kan”

LÄS MER:Överraskade vinnare i Årets företagare på Tjörn

ANNONS