Skördemarkanden, som brukar hållas på Sundsby i månadsskiftet september/oktober, är en av de marknader som är i farozonen i höst på grund av den ökande smittspridningen av coronaviruset.
Skördemarkanden, som brukar hållas på Sundsby i månadsskiftet september/oktober, är en av de marknader som är i farozonen i höst på grund av den ökande smittspridningen av coronaviruset. Bild: Lotta Hohner

Ökad virusspridning skapar osäkerhet för höstmarknader

Det planeras för både skördemarknad och julmarknad på Sundsby säteri. Men arrangörerna kan inte lova att de kan genomföras som planerat.

ANNONS
LocationTjörn, Sundsby säteri|

– Vi hoppas fortfarande, men det beror helt på hur det ser ut med smittspridningen, säger Jan-Åke Andersson, ordförande i Sundsby vänförening, som tillsammans med Tjörns kommun arrangerar marknaderna.

De båda marknaderna, som hålls över två dagar, fick ställas in förra året. Arrangörerna har planerat länge för att de ska kunna hållas som planerat i år, men de senaste veckornas ökande smittspridning av coronaviruset skapar en viss oro för att arrangemang som lockar mycket folk ska behöva ställa in.

Veckan som gick tvingades exempelvis Göteborgsvarvet kasta in handduken.

– Det är lite småkänsligt med våra marknader. Vi följer noga vad Folkhälsomyndigheten, regeringen och regionen sätter för rekommendationer. Det är klart att det blir bekymmer för utställarna om vi måste ställa in, men vi måste också vara ansvarsfulla och följa riktlinjerna, säger Jan-Åke Andersson.

ANNONS

Om marknaderna genomförs blir det skördemarknad 2-3 oktober.

– Det är en vecka senare än normalt, men den helgen passade bäst i år, säger Jan-Åke Andersson.

Julmarknad planeras till helgen 13-14 november.

Precis som tidigare år planeras det för skyttelbussar till och från Sundsby vid båda marknadstillfällena.

– Bussarna kommer att gå från Kållekärr, Höviksnäs och Myggenäs. Det här gör vi för att undvika parkeringsbekymmer och säkerhetsproblem med bilar som står utmed vägen, säger Jan-Åke Andersson.

ANNONS