Många ridskolor kommer tvingas höja sina lektionsavgifter till följd av ökade kostnader för foder och drivmedel. Arkivbild
Många ridskolor kommer tvingas höja sina lektionsavgifter till följd av ökade kostnader för foder och drivmedel. Arkivbild

Ökade foderkostnader höjer ridlektionspriser

Ridskoleelever riskerar höjda avgifter när foderpriserna har ökat kraftigt sen förra hösten. För många ridskolor väntar nu en tuff höst och vinter.

ANNONS
|

Redan förra hösten varnade LRF för stigande kostnader på foder och drivmedel, vilket skulle kunna slå hårt mot ridskolorna i landet. Prisökningarna har fortsatt stiga under våren på grund av det instabila världsläget, vilket påverkar priserna på plast, drivmedel och konstgödsel.

För många ridskolor som redan har en ansträngd budget kan den kommande hösten och vintern bli tuff och höjningar av ridlektionspriserna är aktuella hos flera ridskolor i STO-området.

Förhandlat fram bra deal

På Orust Ridklubb har man situationen under kontroll men kommer troligen att behöva höja avgifterna till årsskiftet.

– Våra kostnader har ökat, men vi har lyckats förhandla fram en bra deal med vår foderleverantör. Vi räknar ändå med runt 40 000 kronor i ökade kostnader och tyvärr kommer vi behöva höja ridavgifterna med 10-20 kronor per lektion, säger Linnéa Olsson, verksamhetschef på Orust Ridklubb.

ANNONS

Orust Ridklubb har ett driftsbidrag från kommunen för lokalrelaterade driftskostnader på 80% men i det ingår inte foderkostnader. För att spara in på foderkostnaderna låter klubben lektionshästarna gå på bete från april till oktober.

– Vi vill ge alla chans att kunna fortsätta rida men vi förstår att det kan bli kännbart för många familjer, säger Linnéa Olsson.

Dyrare stråfoder

Även Stenungsunds Ridklubb har aviserat höjningar inför terminsstarten till hösten. Ridskolechefen Ann Olofsson tror att klubben har fått ökade kostnader för fodret till hästarna med runt 30 procent.

– Framför allt är det stråfodret som blivit dyrare att ta fram, men även elpriserna och priset på konstgödsel påverkar oss. Vi kommer höja lektionspriset med 10 kronor per lektion, säger hon.

Stora Höga Ridklubb har redan justerat sina lektionspriser inför hösten med 10-30 kronor per lektion.

– Vi har höjt inför hösten. Foder, el, diesel och annat blir ju dyrare. Kostnaden för gödselhantering har också ökat, säger Sara Berggren Herou, ordförande i föreningen.

Kan söka krisstöd

På Valsängs Ryttarförening på Tjörn har man däremot inte aviserat några höjningar till terminsstarten, enligt föreningens kassör Sara Rodin.

– Nej, vi höjde ridavgifterna redan vid årsskiftet och i våras och har inte fått några indikationer på höjda lektionspriser inför hösten, säger hon.

Även på Tjörns Ridklubb känner man att läget är under kontroll. Styrelsen bestämde vid årsmötet om en höjning med fyra procent eftersom ridavgifterna legat stilla i många år.

– Vi har inte sett konsekvenserna efter årets höskörd ännu och vi använder nästan inget kraftfoder, men vi för en dialog med Tjörn kommun och kommer söka krisstöd om det behövs, säger ridskolechef Therese Munk.

LÄS MER:Oväntade gästen på äldreboendet – en ponny

LÄS MER:Hästintresset ledde Maria till drömjobbet

LÄS MER:Veterinären säljer hela sin praktik – med utrustning och allt

ANNONS