Ryttarföreningen fick ett klubbhus – efter tio år

Valsängs Ryttarförening har sökt efter ett klubbhus i tio år. Nu har drömmen blivit verklighet.
– Äntligen! Det här betyder mycket för oss. Nu kommer vi i en helt annan fas och får helt andra möjligheter att utveckla vår verksamhet, säger Lars Sällström, nytillträdd ordförande i föreningen.

ANNONS
LocationTjörn, Klövedal||

Det har varit nära flera gånger. Men det har alltid varit någon omständighet som gjort att Valsängs Ryttarförening inte kunnat knyta ihop säcken och få ett klubbhus till sin verksamhet. Det har funnits lite olika alternativ till lösning, men när en fastighet intill anläggningen blev till salu tidigare i år tog klubben chansen.

”Det är många människor som har kämpat i många år för det här och nu har vi äntligen kommit i mål”, säger Lars Sällström, ordförande i Valsängs Ryttarförening.
”Det är många människor som har kämpat i många år för det här och nu har vi äntligen kommit i mål”, säger Lars Sällström, ordförande i Valsängs Ryttarförening. Bild: Mattias Modéen

Många som har kämpat

– Det är många människor som har kämpat i många år för det här och nu har vi äntligen kommit i mål. Vi har också haft ett bra stöd från både kommunen, Tjörns sparbank och andra sponsorer som tillsammans gjort det möjligt att förverkliga den här drömmen, säger Lars Sällström.

ANNONS

Den nyförvärvade fastigheten har köpts in för 3,1 miljoner kronor. Kommunen har bidragit med 1 miljon kronor, vilket är ett led i kommunens satsning att stötta det lokala föreningslivet.

– Kultur- och fritidsnämnden lovade att stötta oss 2019 och har varit helt enig i det här. Det känns skönt för oss att man håller sitt löfte och hedrat det, säger Lars Sällström.

Isabella Grönlund tränar skritt under en av sina lektioner.
Isabella Grönlund tränar skritt under en av sina lektioner. Bild: Mattias Modeén

Tar över 17 september

Fastigheten som Valsängs Ryttarförening värvat ligger alldeles bakom ridanläggningen och blir föreningens på fredag (17 september). Den har tidigare varit sommarbostad för en privatperson.

– Vi kommer att göra vissa förändringar i fastigheten, så att den passar för vår verksamhet. Den kommer även att tillgänglighetsanpassas för funktionsnedsatta. Det blir en tillgång för våra unga ryttare som kan träffas och umgås i anslutning till att de är här och rider. Det är många som kommer hit direkt efter skolan och är här flera timmar, både dem som rider på föreningens hästar och privata hästar, säger Jessica Simonsson, som är styrelseledamot i föreningen.

Hon fortsätter:

– En annan sak som också kommer att bli lättare för oss är att arrangera ridläger. Det blir betydligt bättre möjligheter att ordna med till exempel övernattningar i samband med det.

Nova Kostovski från Skärhamn tränar ridning minst två kvällar i veckan. För mamma Maria blir det många skjutsar till och från träningarna.
Nova Kostovski från Skärhamn tränar ridning minst två kvällar i veckan. För mamma Maria blir det många skjutsar till och från träningarna. Bild: Mattias Modéen

250 medlemmar

Ryttarföreningen har en omfattande verksamhet med runt 250 medlemmar, varav 150 är aktiva barn, ungdomar och unga vuxna under 26 år.

– Väldigt mycket i Klövedal kretsar kring ridningen här, säger Lars Sällström.

Nova Kostovski från Skärhamn är en av de ungdomar som tränar ridning på Valsängs Ryttarförening. Hon har tränat i ungefär ett år och tycker att det känns bra att klubben nu får ett eget klubbhus.

– Den kommer att kunna växa och bli lite större med läger och så, säger hon.

Nova Kostovski brukar träna ridning två eller tre gånger i veckan. Att hon valde Valsängs Ryttarförening beror på att hon har kompisar här.

– Det började med att jag skulle ta hand om en häst och lite senare började jag också att rida. Jag tycker att hästarna här är väldigt mysiga.

Ella Dristig, Tindra Lewinsson, Elsa Tisell, Feja Burris, Nathalie Wiklnader, Selma Hansson, Leija Rodin, Siri Lyngholm och Isabella Grönlund tar alla ridlektioner under ledning av ridläraren Jessica Bergstedt.
Ella Dristig, Tindra Lewinsson, Elsa Tisell, Feja Burris, Nathalie Wiklnader, Selma Hansson, Leija Rodin, Siri Lyngholm och Isabella Grönlund tar alla ridlektioner under ledning av ridläraren Jessica Bergstedt. Bild: Mattias Modéen

Kö till lektionerna

Föreningen har ungefär 30 elever per träningsdag i gång i flera olika grupper. Det är tränarledda träningar fyra dagar i veckan och allt från nybörjarnivå, till dem som vill specialisera sig på hopp eller dressyr. Till det kommer ytterligare ett 30-tal privatryttare som håller till på anläggningen.

– Det är ett stort intresse. Det är många som vill komma och rida och vi har kö till lektionerna. Vi märker av ett ökat intresse efter framgångarna i OS, säger Jessica Simonsson.

I samband med att klubben får tillgång till det inköpta huset den 17 september blir det högtidligt firande med bandklippning för klubbens medlemmar.

– Vi kommer även att ordna med lite aktiviteter under dagen, säger Lars Sällström.

Tjörn kommuns riktade satsning på barn- och ungdomsidrott

• Kultur- och fritidsnämnden beslutade år 2019 att rikta in sig på fem större satsningar på barn- och ungdomsidrott i kommunen under här mandatperioden, 2019 till 2022.

• Tidigare har IFK Vallas anläggning, ishallen i Rönnäng och Röahallen i Skärhamn fått del av satsningarna och nu är det alltså Valsängs Ryttarförening som får del av satsningen. Även Tjörns ridklubb står på tur att omfattas av kommunens satsning på barn- och ungdomsidrott.

ANNONS