Varningen: Otjänligt vatten vid badplats på Tjörn

Kommunen avråder från att bada i Bleket. Anledningen är att vattnet bedöms vara tillfälligt otjänligt, skriver kommunen på sin hemsida.

ANNONS
|

Varningen för att bada i Bleket publicerades vid lunchtid på onsdagen. Detta efter att ett vattenprov visat förhöjda halter av e.coli och intestinala enterokocker.

Ett nytt prov togs under torsdagen och resultat väntas komma inom tio dagar.

– Vi hoppas naturligtvis att det inte ser lika tokigt ut denna gången. Ofta är sådant här väldigt tillfälligt, säger Lene Larsson, miljöchef på Tjörns kommun.

Det finns flera faktorer som kan påverka vattenkvalitén, förklarar Lene Larsson.

Avråder från bad

– Provresultaten påverkas till exempel av hur viken belastas av avrinning från området, och strömmar och vindar. När vi tog förra provet hade det regnat väldigt kraftigt, och sådant kan också påverka proven.

ANNONS

I väntan på resultaten har kommunen satt upp varningsskyltar vid badplatsen som avråder från bad.

Vad finns det för risker med att bada i otjänligt vatten?

– Det gäller främst om man har nedsatt immunförsvar, eller för barn som har tendens att svälja mer vatten. Då kan det öka riskerna för magsjuka.

Mer om e.coli och intestinala enterokocker

E. coli är bakterier som växer till sig i tarmkanalen hos varmblodiga djur. Närvaro av E.coli indikerar således fekal förorening från människor eller djur, exempelvis via avlopp eller gödsel.

Intestinala enterokocker är ofta harmlösa tarmbakterier som förekommer i lägre antal, men som bedöms ha en större motståndskraft och längre överlevnad i omgivningen än E.coli. Förekomst av enterokocker innebär ökad risk för vattenburen smitta.

Källa: Vattenprovning.se

LÄS MER:De har bytt bassängen mot sjöar och hav

LÄS MER:Så blir manetsommaren – gör såhär om du blir bränd

LÄS MER:Här kan du cykelsemestra i STO i sommar

ANNONS