”Vi måste få till ett beslut om skolfrågan”

Robert Mattsson började engagera sig i kommunpolitiken för fem år sedan när han blev pensionär. Nu står han som första namn på Centerpartiets lista på Tjörn.
– Vi måste få till ett beslut om skolfrågan. Vi kan inte hålla på att vela mer.

ANNONS
|

För Robert Mattsson är naturen och friluftslivet viktigt. Därför är hamnen i Skärhamn, med kustens grå klippor och krusiga vatten, ett ställe han brinner för. Hit går han ofta för att titta på båtarna och njuta av utsikten.

– Jag är född i Göteborg och har bott på flera platser i landet. Men när vi letade sommarstuga här på Tjörn kom vi över en tomt och byggde ett hus i stället och flyttade hit för gott, säger han.

Ville engagera sig

Det var när han blev pensionär som han började arbeta politiskt.

– Jag ville inte sitta i parken och mata duvorna, och här finns ju inte ens duvor att mata. Jag och min fru valde då att engagera oss politiskt och eftersom vi var miljöintresserade liberaler blev det Centerpartiet, säger han.

ANNONS

Vilka är de tre viktigaste frågorna för ditt parti?

– Skolfrågan! Vi måste få till ett beslut och kan inte hålla på att vela mer. Vi vill ha årskurs 4-9 i Häggvall och årskurs 4-9 i Skärhamn. Det blir nog svårt att ha kvar Bleket. Myggenäs skola bör läggas ner och slås ihop med Fridas hage. Det finns alldeles för många skolor på Tjörn, säger han.

Äldreomsorgen är också ett viktigt område som behöver utvecklas och ses över hela tiden menar Robert Mattsson.

– Vi behöver fler äldreboenden och andra alternativ. Som äldre måste man ha något att flytta till när behov uppstår. Äldre måste känna sig trygga med att det finns boende, säger han.

Fler laddplatser på önskelistan

Därefter är klimatet och miljön högt på listan. Framför allt måste det fram fler laddplatser för elbilar i kommunen.

– Det är stor brist på laddplatser, men nu får vi i alla fall några i Skärhamn. Vi vill också att det byggs fler vindkraftverk även till havs, det är det snabbaste och säkraste sättet att få fram ny el. Jag tror att om vi till exempel låter dem som berörs av vindkraften få ta del av det som produceras så kommer fler bli positiva till det, säger han.

Hur ska ni nå dessa mål?

– När det gäller skolan handlar det om gemensamt samarbete mellan partierna, det måste bli en kompromiss. Beslut bör tas efter valet, så att beslutet inte rivs upp om majoriteten ändras, säger Robert Mattsson.

Angående äldreomsorgen menar han att man måste fortsätta vara lyhörd, både gentemot personal och boende, och diskutera hur man kan utveckla fler äldreboenden samt sätta till de resurser som behövs.

Han menar också att miljö- och klimataspekten bör genomsyra alla kommunens beslut och frågor.

– Som med skolstrukturen till exempel. Då ska man fråga sig hur miljön och klimatet påverkas av de olika förslagen, säger han.

Vad har ni gjort under mandatperioden som gått?

– Vi är ett litet parti men vi har till exempel lyckats hålla skattesatsen på samma nivå som tidigare och vi är stolta över att vi nu har ett mycket bättre fungerande VA-system. Vi har ingen vattenbrist som många andra kommuner, det är vi väldigt stolta över, säger han.

Hur skiljer sig ditt parti från övriga på Tjörn?

– Vi är ett borgerligt socialliberalt parti med fokus på miljöfrågorna. Vi för ingen plakatpolitik som andra partier ibland gör utan arbetar på ett seriöst långsiktigt sätt för samhällets bästa. Vi har alltid landsbygden i fokus, det finns i våra gener, avslutar Robert Mattsson.

Robert Mattsson

Ålder: 70 år

Bor: Skärhamn

Familj: Fru, två vuxna döttrar och fyra barnbarn.

Yrke: Pensionär. Jobbade tidigare som utvecklingsdirektör.

Intressen: Natur och fågelskådning.

Största last: ”Jag vill fixa saker, till exempel om datorn inte funkar måste jag fixa den så den funkar perfekt.”

Började med politiken varför och när: ”När jag blev pensionär för fem år sedan ville jag inte sitta i parken och mata duvorna, det verkade tråkigt. Att engagera sig politiskt blev ett sätt att möta människor och jag har alltid varit liberal och miljöintresserad så det blev Centerpartiet.”

ANNONS