Badföreningen värnar säkerheten — köper hjärtstartare

Tubbevikens badförening har i flera år sökt stöd för att få en hjärtstartare vid sin badplats. Men efter att de fått nej flera gånger, tog föreningen saken i egna händer och köpte en för egna pengar.
– Behovet kan komma hur fort som helst, säger Birgitta Adolfsson, ordförande i Tubbevikens badförening.

ANNONS

Vid badplatsen Tubbeviken i Skärhamn, finns Tubbevikens badförening. De sköter dels om badplatsen, men har också en bastu. Både badplatsen och bastun används i princip året runt av såväl vinter- som sommarbadare. Lokaltidningen har tidigare rapporterat om att många badplatser i STO-området saknar hjärtstartare vilket också gäller för Tubbeviken. Den ideella föreningen har sökt stöd för hjärtstartare hos kommunen i fyra år men har blivit nekade. Föreningen, som anser att det finns ett stort behov har nu tagit pengar ur egen kassa för att köpa en hjärtstartare.

LÄS MER:Många badplatser saknar hjärtstartare

Birgitta Adolfsson är ordförande i Tubbevikens badförening. Hon förklarar att föreningen ser det som sitt ansvar.

ANNONS

– Om det händer något här så är det vi som får det. Då undrar folk ”varför har de inte skaffat en”. Alla här känner ju att det skulle vara väldigt pinsamt.

Birgitta Adolfsson är ordförande i Tubbevikens badförening.
Birgitta Adolfsson är ordförande i Tubbevikens badförening. Bild: Gustav Ingerhage

Finns ett stort behov

Enligt Birgitta finns det ett stort behov av hjärtstartare på föreningen eftersom den är välbesökt och med tanke badplatsens placering, kan hjärtstartaren också vara till nytta för många andra.

– Det finns verkligen ett behov, och sedan är det så att behovet kan komma hur fort som helst, det såg vi inte minst på fotbollen. Bastun används också frekvent, och kategorin på de som använder den lite äldre. Men den här ligger så centralt, det är inte bara för badet utan det för hela samhället.

Förhoppningsvis fri från sabotage

Hjärtstartaren är beställd men har ännu inte levererats, det dröjer ytterligare någon vecka innan den kommer på plats. Men Birgitta berättar att de just nu tänker över säkerhetsaspekten av hjärtstartaren, då föreningen tidigare haft problem med att säkerhetsutrustningen saboteras. Birgitta vill nu uppmana besökande och förbipasserande att låta utrusningen vara ifred.

– Vi funderar på om vi ska ha någon säkerhetsåtgärd, som kan ta både badet och hjärtstartare. För jag tror inte att vi bara kan hänga upp den. Vår önskan är att vi inte ska behöva komma ner här och den är öppnad. Vi har vår livräddningsutrustning här och det är väldigt vanligt att den nedplockad och utdragen efter att någon har lekt med den, vi har den ju för dem, säger Birgitta Adolfsson.

ANNONS