Maltes framgång i jakten på sin dröm: ”Hoppade av glädje”

Malte Åberg, 19, har ett brinnande musikintresse – på senare år inriktat mot musikal. Nu har han fått ett stipendium i satsningen mot drömmen.
– Jag nästan hoppade till av glädje, säger han.

ANNONS
|

Beskedet kom i veckan: Malte Åberg från Myggenäs på Tjörn tilldelas kultur- och fritidsnämndens stipendium för unga 2022.

Detta för att satsa på en framtid som musikalartist.

Stipendiet är på 20 000 kronor och kommer väl till pass då Malte Åberg vill komma in på folkhögskola efter att han är klar med gymnasiet. Allra helst i Markaryd.

– Det känns helt otroligt. Jätteskönt. Att plugga musikal kan bli lite dyrt, så det är jättebra att få den möjligheten att kunna plugga vidare. Jag nästan hoppade till av glädje, säger han.

”Roligaste jag gjort”

Musikintresset har han haft länge, berättar han. Tidigare har han också varit med i kulturskolan i flera år.

ANNONS

Nu studerar han musik på Mimers hus i Kungälv, där han fick möjlighet att delta i en musikal.

– Jag insåg att det var det roligaste jag gjort i mitt liv. Därför har jag gått lite kurser, och sökt till andra musikaler utanför skoltid, säger Malte Åberg, och tillägger att han medverkat i musikalen Next to normal i Mölndal.

Nu tar musiken upp större delen av hans tid. Han sjunger 4-5 timmar per dag, berättar han, och spelar mycket instrument. Han skriver också låtar – även om han ännu inte släppt något material.

– Drömmen är att kunna hålla på med musikal som heltidsjobb, men också att kunna skriva musik. Drömmen är att göra både och. Men om jag får bara göra något av detta är jag hur nöjd som helst, säger Malte Åberg.

Ceremoni i kyrkan

Sitt stipendium kommer han att få motta i Stenkyrka kyrka på nationaldagen, tillsammans med de övriga stipendiaterna och pristagarna.

– Det ska bli jättekul. Jag vill verkligen höra vad de har att säga. Sedan får vi se om jag ska framföra något, men det hade varit kul, säger Malte Åberg.

När ST-tidningen i veckan genomförde intervjun skulle han snart fira framgången tillsammans med familjen.

Hur firar ni?

– Det blir grillat och champagne.

Kultur- och fritidsnämndens särskilda utmärkelser

Särskilda kulturinsatser 2021: Maja Lisa Nilsson

Stora insatser i föreningslivet 2021: Pär Johannisson

Goda tävlingsresultat 2021: Hedvig Nygren

Kultur- och fritidsnämndens stipendium för unga 2022: Malte Åberg

ANNONS