Denna bild togs på Tjörns fullmäktigemöte i december 2018. Sedan 2018 har 24 politiker av 66 antingen lämnat sina poster eller bytt parti.
Denna bild togs på Tjörns fullmäktigemöte i december 2018. Sedan 2018 har 24 politiker av 66 antingen lämnat sina poster eller bytt parti. Bild: Gunnar Fägerlind

Mer än var tredje politiker har lämnat eller bytt parti

Sammanlagt 24 av fullmäktiges 66 ledamöter på Tjörn – ordinarie och ersättare – har antingen lämnat sina poster eller bytt parti under mandatperioden. Det motsvarar 36 procent.

ANNONS
|

Tjörns fullmäktige utgörs av 41 ordinarie ledamöter och dessutom finns 25 ersättare, alltså totalt 66 politiker.

Nio av dessa sitter i dag på ett annat partis mandat jämfört med när de röstades in i valet 2018. Ytterligare 15 har lämnat kommunpolitiken, vilket innebär att hela 36 procent av politikerna har bytt parti eller lämnat sitt politiska uppdrag helt under pågående mandatperiod.

I Tjörns kommunala nämnder och styrelser sitter dessutom ytterligare sju politiker för nya partier eller är i dag oberoende.

Räknar man in även dessa har alltså totalt 32 politiker lämnat sina ursprungliga poster sedan mandatperiodens start i september 2018, en anmärkningsvärt hög siffra i en liten kommun som Tjörn.

ANNONS

Det här visar en granskning som Lokaltidningen gjort om partibyten och avhopp från politiken i de tre kommunerna Tjörn, Stenungsund och Orust sedan 2018. Tjörns kommun sticker ut rejält både vad gäller politiker som slutat helt och sådana som bytt parti. Som en konsekvens av detta har majoritetsförhållandena i politiken också ändrats radikalt. Det finns egentligen inte någon fempartimajoritet kvar i kommunen eftersom två av partierna – Kristdemokraterna och Miljöpartiet – har lämnat samarbetet. Kvar finns 13 politiker i den gamla majoriteten medan oppositionen egentligen har fler mandat efter alla partibyten. Det finns ingen grupp som i dag har mer än 21 mandat sammanlagt.

Anmärkningsvärt är också att politiker som lämnar sina partier inte blir fristående utan går över till en annan partigrupp, detta har skett i samtliga fall, förutom oppositionsrådet Martin Johansson som lämnade SD och blev oberoende.

I Stenungsund och på Orust finns endast enstaka politiker som är fristående eller som har bytt parti efter valet. Det handlar i regel om SD-politiker i bägge kommunerna.

Martin Johansen (L), kommunalråd på Tjörn.
Martin Johansen (L), kommunalråd på Tjörn. Bild: Lotta Hohner

På Tjörn är reaktionerna på alla partibyten och avhopp starka inom partiledningarna. Kommunalrådet Martin Johansen (L) menar att situationen allvarligt skadar förtroendet för politiken.

– Det handlar om vår relation till väljarna som naturligtvis undrar varför en politiker man röstat på plötsligt representerar att annat parti. Man måste väl veta var man hör hemma om man ställer upp i ett val? Detta drabbar också nämndarbetet i kommunen.

Lars Carlsson (M).
Lars Carlsson (M). Bild: Maria Johannessen

Lars Carlsson (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, håller med:

– Vi får ett förtroende från väljarna och det måste vi se till att förvalta. Då kan man bara inte byta parti hur som helst.

Rikard Larsson (S), gruppledare i kommunfullmäktige:

– Detta är i högsta grad en förtroendefråga. Vi har haft avhopp från partiet men det är framför allt personer som lämnat kommunen. Man kan inte ha en situation där folk bara ställer upp i ett parti och sedan lämnar partiet så fort något går dem emot. Det här är ett demokratiskt problem. Sedan frågar vi oss hur man kan ha ett oppositionsråd som inte tillhör något politiskt parti alls.

Georg Strömbom är i dag ende centerpartisten i fullmäktige sedan den andre ledamoten blivit vänsterpartist.

– Jag är allvarligt bekymrad över detta, speciellt som det är ganska många som byter parti utan vidare.

Alma Sibrian (V).
Alma Sibrian (V).

Alma Sibrian, gruppledare för Vänsterpartiet:

– Detta undergräver förtroendet. Man måste se till att komma överens internt i stället för att bara byta parti. Väljarna undrar naturligtvis vad vi håller på med, säger hon.

LÄS MER:Statsvetaren om avhoppen på Tjörn

Från grannkommunerna Stenungsund och Orust höjer man på ögonbrynen åt alla partibyten och avhopp på Tjörn. Olof Lundberg (S), kommunalråd i Stenungsund, menar att det är en förtroendefråga och Catarina Bråkenhielm (S) på Orust tycker att politiker som inte kan existera ihop med sina partikamrater bör lämna politiken helt:

– Det här är allvarligt rent demokratiskt och dessutom tycker jag att partierna lokalt bör ta tag i den här frågan på allvar. Vi har alla olika åsikter i en del frågor men vi springer inte iväg och lämnar partiet och byter parti för det.

Hon uppmärksammar också ett annat problem, nämligen tomma stolar i fullmäktige:

– Vid senaste sammanträdet med fullmäktige på Orust fanns inte en enda SD-politiker på plats trots att man har fem mandat. Vi politiker är inte valda för att sitta hemma och strunta i fullmäktigemötena.

Tjörnpolitiker som bytt parti sedan 2018

Ledamöter i kommunfullmäktige, ordinarie och ersättare

Björn Möller: Från Björn på Tjörn till KD

Marianne Möller: Från Björn på Tjörn till KD

Kerstin Möller: Från Björn på Tjörn till KD

Robert Bull: Från C till V

Thomas Collberg: Från S till V

Rolf Persson: Från KD till M

Inga-Lill Hast: Från L till M

Lennart Rosén: Från L till M

Martin Johansson: Från SD till oberoende

Ledamöter nämnder, ordinarie och ersättare:

Jeanette Lagervall: Från S till V

Urban Möller: Från MP till L

Inger Larsson-Möller: Från MP till L

Ginny Crocker: Från KD till M

Erling Alsin: Från V till oberoende

Liselotte Holmgren-Gadd: Från KD till oberoende

Stellan Samsson: Från M till oberoende

Fullmäktigeledamöter som har slutat sedan 2018

2018-11-01: Eva Hammar (MP), ersättare

2018-11-01: Filip Gollungberg (M), ledamot

2018-11-15: Christer Wrangsten (V), ersättare

2018-12-03: Christina Henricsson (V), ersättare

2019-08-29: Karin Weismark (SD), ersättare

2019-09-19: Anders Backensved (MP), ersättare

2019-10-17: Percy Karlsson (V), ledamot

2019-11-14: Martin Tellblom (-) fd (M), ledamot

2020-05-14: Oscar Andersson (S), ersättare

2020-06-11: Anna-Margareta Haglund (-) fd (M), ledamot

2020-08-27: Gunilla Engblom (M), ersättare

2020-11-26: Elisabeth Halvors (-) fd (MP), ersättare

2021-04-22: Tuula Visala Karlsson (V), ledamot

2021-09-22: Christy Whiddon (S), ledamot

2021-09-22: John Sporrong (S), ersättare

Källor: Kommunkansliet, de politiska partierna och kommunens hemsida

ANNONS