Taggar tas bort till glädje för mjuka mular och friluftslivet

Frivilliga röjer betesmarker på Tjörn. Taggbuskarna måste bort inför djurens ankomst.
– De gillar inte när det sticks, förklarar Tomas Torstenson, medlem i Naturskyddsföreningen.

ANNONS
|

Medlemmar i Naturskyddsföreningen ägnade lördagen åt att ta bort taggbuskar i Tuveslätt utanför Rönnäng. Det är en gammal tradition.

– Det är 40 år sedan hagmarksgruppen bildades i Tjörns Naturskyddsförening, för att medlemmarna ville komma ut och göra nytta. Nu börjar det bli känt var vi håller på och det är mycket mer folk ute i naturreservaten, berättar Said Östberg som gärna ser att ännu fler hjälper till.

Betesdjur en förutsättning

Gruppen röjer framför allt taggbuskar som växer upp i gräset betesdjuren ska äta. Till sin hjälp har de bland annat röjsågar som Västkuststiftelsen bidrar med. Till ungefär sex olika platser på ön återkommer gruppen två gånger per år, vår och höst.

ANNONS

– Att djuren betar är helt nödvändigt för att inte de här fina markerna ska växa igen, förklarar Stig Ingvarsson, som inventerar förekomsten av olika växter åt föreningen.

Där djuren inte äter kommer sly och trän att kunna växa upp.

– Det blir snart en ogenomtränglig slyskog i stället för öppna hagar. Det kan man se där borta, säger Stig Ingvarsson och pekar mot en hage en bit bort där det inte längre går att ta sig fram.

Glädje för många

På det sättet tror föreningsmedlemmarna att de gör en viktig insats som friluftslivet drar nytta av.

– Man behöver inte komma varje gång om man vill vara med men vi ser verkligen att vi gör skillnad när vi håller på med detta, menar Said Östberg.

Medlemmarna Christina och Tomas Torstenson från Nordvik har ett stort naturintresse och tillhör de 15-tal personer som brukar vara med på föreningens röjningsdagar.

Hjälper djuren

– Vi är mycket ute i naturen och intresserade av blommor och fåglar. Det blir jättefint här! Här växer otroligt mycket gullvivor och det finns även blåsippor, eftersom det är en hel del skalgrus i marken, berättar Tomas Torstenson om Tuveslätt som är ett kommunalt naturreservat.

I hagarna kommer det snart att finnas får. Förr var det mer kor. Men varken de eller hästarnas mjuka mular tycker om taggiga buskar.

– De gillar inte när det sticks, förklarar Tomas Torstenson.

Därför måste en del björnbär, slånbär och nyponbuskar kapas längs med marken.

ANNONS