”Om man råkar hålla in kopplingen så kommer man upp i en högre hastighet. Det är så på alla traktorer”, har den unge Tjörnbon uppgett i förhör. Tingsrätten godtar dock inte förklaringen och dömer honom nu till böter för olovlig körning av det manipulerade fordonet. A-traktorn på bild är dock ett annan än den som stoppades av polis.
”Om man råkar hålla in kopplingen så kommer man upp i en högre hastighet. Det är så på alla traktorer”, har den unge Tjörnbon uppgett i förhör. Tingsrätten godtar dock inte förklaringen och dömer honom nu till böter för olovlig körning av det manipulerade fordonet. A-traktorn på bild är dock ett annan än den som stoppades av polis. Bild: Arkivbilder

Ung förare skyllde på backe – tingsrätten godtar inte ursäkten

När den unge A-traktorföraren stoppades av polis, efter att färden gått i långt över tillåten hastighet, skyllde han dels på nedförsbacke, dels på avsaknad av hastighetsmätare. Tingsrätten godtar dock inte ursäkten och nu döms Tjörnbon till 1 500 kronor i dagsböter för olovlig körning.

ANNONS
|

Det var en dag i början av maj som en civilpatrull körde ikapp en rad av bilar, på väg över Tjörnbron mot Stenungsund. Enligt patrullen ska bilarna ha kört i en uppskattad tillåten hastighet om cirka 70 kilometer i timmen. Vad de reagerade på var dock att den bil som låg sist i kön – och som var utrustad med en skylt för långsamgående fordon – körde i samma hastighet som bilarna framför.

När den unge bilisten stoppades skyllde han dels på nedförsbacke, dels på avsaknad av hastighetsmätare.

Ett sätt att spara bensin

– Det var nedförsbacke nerför Tjörnbron, sen lutar det ner hela vägen till Stenungsbron. Om man råkar hålla in kopplingen så kommer man upp i en högre hastighet. Det är så på alla traktorer. Sen är det stor risk att man råkar göra det för att spara bensin, det är svindyrt, har han uppgett i förhör.

ANNONS

Uddevalla tingsrätt, som nu dömt den unge Tjörnbon, godtar dock inte förklaringen. I synnerhet inte som en teknisk undersökning visar att fordonet manipulerats för att kunna framföras fortare än vad som är tillåtet.

Döms till dagsböter

”Vad XX anfört om att fordonet i nedförsbackar frikopplat kunnat uppnå högre hastigheter än de lagstadgade föranleder inte någon annan bedömning. Det är således visat att XX har begått gärningen med uppsåt. Tingsrätten anser därmed att XX ska dömas för olovlig körning i enlighet med åklagarens gärningspåstående”, skriver tingsrätten i sitt domslut.

Straffet har med tanke på Tjörnbons unga ålder och att han tidigare är ostraffad beslutats till 1 500 kronor i dagsböter.

LÄS MER:A-traktorförare utskälld i Stenungsund – bilist anmäld för ofredande

LÄS MER:Nu blir det svårare att trängas för många i A-traktorn

LÄS MER:Nya trafikkameror ska sänka hastigheten på Orust

ANNONS