Öppnar obemannad våffelstuga på Dyrön

I fjällvärlden finns det redan gott om dem. Nu är tanken att även Dyrön ska få sin första obemannade våffel- och värmestuga där gästerna själva ska kunna grädda sin våffla, ta en kopp kaffe och sedan swisha betalningen.

ANNONS

Projektet beviljades nyligen 120 000 kronor av föreningen Leader Södra Bohuslän, som fördelar pengar från EU-fonder till initierade upplägg på landsbygden som fyller regionala och sociala behov.

Idén om en obemannad våffelstuga föddes av Annika Kristensson, som själv bor på ön och arbetar på Gunnars båtturer som bland annat kör färjan mellan Dyrön och Rönnäng.

– Jag åker själv mycket skidor och tycker att det är så mysigt med alla de här våffelstugorna i fjällen där man bara kan slinka in och värma sig, grädda en våffla och tanka ny energi när man är trött, säger Annika Kristensson.

Annika Kristensson hoppas att många ska vilja besöka den kombinerade värme- och våffelstugan.
Annika Kristensson hoppas att många ska vilja besöka den kombinerade värme- och våffelstugan. Bild: Arkivbild

– Sedan har vi ju också väldigt många vandrare här på ön, men som kanske drar sig för att åka ut hit en söndag under lågsäsong då både affären, kiosken och restaurangen är stängd, fortsätter hon.

ANNONS

Bollade med sin pappa

Tillsammans med sin pappa Bertil Gyllander, liksom hon själv aktiv i Dyröns fiskares andelsförening som äger Dyröboden, bollade Annika sedan idén om att öppna en kombinerad våffel- och värmestuga där när kiosken stängt för säsongen.

– Pappa pratade sedan med Renée Lorentzon, som driver affären och kiosken och hon tände också på idén. Därefter lämnade vi in en ansökan till Leader, som vi nu fått beviljad.

Öppnar till hösten

Arbetet med att göra i ordning våffelstugan pågår nu för fullt.

– Vi är egentligen redan ganska så färdiga och väntar i princip bara på rörmokaren, så att vi kan dra in vatten och ordna med kylskåp. Min pappa håller i sin tur på med att göra i ordning informationsskyltar och sätta upp lampor, berättar Annika Kristensson.

– Men själva öppningen av våffelstugan blir först till hösten, eftersom ju kiosken bedriver sin verksamhet som vanligt under sommaren.

Annika Kristensson betonar samtidigt att själva syftet med projektet inte är att kränga våfflor till överpris.

– Utan tanken är mer att det här ska vara en win-win för alla. Både för besökare som antingen kan äta sin medhavda matsäck i stugan eller grädda en våffla av smeten som kommer att göras i ordning och ställas fram av affärspersonalen, som man sedan swishar betalningen till. Affären är ju också öppen alla dagar utom söndagar året runt om man skulle vilja handla något där.

De får också Leader-bidrag

Åtta projekt har i år beviljats Leader-pengar till olika projekt i södra Bohuslän. Tillsammans får de nu dela på bidraget på totalt 4,5 miljoner kronor.

Utöver Dyråöns fiskares andelsförenings våffelprojekt går pengar i år till ytterligare ett projekt på Tjörn, där föreningen Klädesholmens bastuförening beviljats det största bidraget, 1,5 miljoner kronor, för att bygga en tillgänglighetsanpassad bastu med rullstolsramp i Jungfruviken.

200 000 kronor får också samarbetsprojektet ”Kajakäventyr”, som genom guidade turer med utgångspunkt från Ellös hoppas locka flera året-runt-besökare till bygden.

200 000 kronor tilldelas slutligen ”Good Old future” i Ucklum, som vill skapa en mötesplats i integrationssyfte med hjälp av musikkvällar och ett café, samt gårdsbutik.

ANNONS