Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den som lånar ut sitt Swishkonto kan omedvetet stötta organiserad brottslighet.  Bild: Arkivfoton
Den som lånar ut sitt Swishkonto kan omedvetet stötta organiserad brottslighet. Bild: Arkivfoton

Unga luras till brott – via Swish

Ungdomar som lånar ut sitt Swishkonto kan omedvetet stötta på organiserad brottslighet. Dealen gör att brottsvinster mellanlandar på kontot.
– Det ser ut som en snabb och bra affär, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen hos polisen i ett pressmeddelande.

Bedrägerier blir allt vanligare och den organiserade brottsligheten hittar nya vägar för att försöka lura folk.

Ett sätt är att be unga personer låna ut sitt Swishkonto, vilket gör att de drabbade riskerar att hamna mitt i ett pengatvättsbrott, uppger polisen i en pressmeddelande.

I dessa fall får ungdomarna oftast en förfrågan om att hjälpa en ”kompis till en kompis”, som sägs ha förlorat sitt bankkort. Den unga personen får ta emot summor på 10 000–15 000 kronor för att sedan föra dem vidare via sin Swish. Som tack får de sedan en femhundring eller tusenlapp.

”Det ser ut som en snabb och bra affär – men inte för den som luras att låna ut sitt konto.”

Det personen inte vet är att pengarna kan komma från brott, till exempel från telefonbedrägerier mot äldre. Bedragarna omvandlar sedan vinsterna till kontanter, för att tillgångarna inte ska vara spårbara.

LÄS MER: Polisen varnar för bedragare

– Det ser ut som en snabb och bra affär – men inte för den som luras att låna ut sitt konto. Bakslaget kommer när vi från polisen hör av oss om misstankar om penningtvättsbrott, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen hos polisen, i ett pressmeddelande.

Vissa av dem som lånar ut sitt konto har nyligen fått tillgång till tjänsten.

– De har inte riktigt förstått att man alltid ska vara beredd att visa hur man säkerställt att det inte ligger någon brottslighet bakom, säger Magnus Lindegren.

LÄS MER: Larmet: Bedrägerier via sociala medier ökar

Brotten ökar kraftigt – polisen satsar nationellt

I år har antalet anmälda penningtvättsbrott ökar kraftigt i Västsverige. Till och med oktober i år hade 764 brott anmälts. Under samma period förra året låg siffran på 497.

Polisen satsar på kampen mot bedrägerier i den nationella insatsen Operation Strålkastaren där medarbetare i Västsverige deltar. Det ska bli ett sätt att komma åt svårutredda penningstvättsbrott, som kan vara tungrodda och kräva mycket tid, enligt polisen.

LÄS MER: Skulle spärra sitt konto – blev av med 180 000

– Då kan det vara mer effektivt att fokusera på flödet av pengar och slå till mot penningtvättsbrotten, då det inte är någon skillnad i straffvärde mellan bedrägeri och penningtvätt, säger Magnus Lindegren.