Vädervarningar får nytt system

Klass 1- 2- och 3-varningarna är nu ett minne blott. På tisdagen infördes det nya systemet för att utfärda vädervarningar, hos svenska väderaktörer. Gul, orange och röd är det nya, där röd innebär störst påverkan och risk för samhället. Anledningen till bytet är att försöka förenkla förståelsen av vad vädret kan få för konsekvenser.

ANNONS
|

Det nya gul till röd-systemet ska inte förväxlas med klass-systemet. Det nya systemet ska visa mer på vilka påföljder vädret kan ge i ett visst område.

– Syftet med förändringen är att öka relevansen och kvaliteten i varningarna så att alla i samhället kan förbereda sig, till exempel inför ett snöfall. Bättre beslutsunderlag är viktiga för såväl samhällsaktörer, bland annat kommuner och räddningstjänster, som enskilda människor, säger Fredrik Linde, chef för SMHIs prognos- och varningsverksamhet på deras hemsida.

Från och med tisdagen så benämns och visas varningarna som en gul cirkel, en orange romb och en röd triangel. Det finns också mer noggranna beskrivningar på hur vädret kan påverka vid exempelvis snöfall, på smhi:s hemsida.

ANNONS

Förutom att varna för vind, snö, värme och hög vattenflöden så tillkommer nu också varning för översvämning. Liksom tidigare nämnt baserar varningens grad på vilka och stora konsekvenserna för översvämningen riskerar att bli.

Såhär kommer varningarna se ut.
Såhär kommer varningarna se ut.

Kommunen hoppas kunna hjälpas

Vid exempelvis snöröjning samarbetar flera olika aktörer för ploga och sanda våra gator och vägar. Kommun, markägare, trafikverket och andra lokala vägföreningar samsas på vägarna för att kunna hålla dem rena från snö. Det nya systemet ser ut att kunna hjälpa till att förberedda för stora snömängder och övriga konsekvenser.

– Det nya varningssystemet ändrar inte på träffsäkerheten i själva väderprognosen, som när ett snöfall väntas börja eller sluta. Men det ger ett bättre anpassat beslutsunderlag för att bedöma konsekvenserna lokalt, säger Daniel Jerling, sektorchef vid samhällsbyggnad i Stenungsunds kommun.

Det nya systemet kan sen förhoppningsvis kunna användas för att kunna planera tiderna för snöröjningen bättre än tidigare

– Färgmarkeringarna tar större hänsyn till regionala och lokala förutsättningar vilket såklart är välkommet.

ANNONS