Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland, är mycket nöjd med vaccinatörernas kraftsamling den 2 oktober.
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland, är mycket nöjd med vaccinatörernas kraftsamling den 2 oktober. Bild: Mia Höglund

Vaccinationsdagen fick effekt – nära 8000 tog chansen

Vaccinationsdagen vände kurvan efter fyra veckor av färre vaccinerade – nära 8 000 personer vaccinerade sig på drop-in-dagen. Men mer krävs för att nå målet.
– Ha öppet helg och sena vardagar, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i regionen.

ANNONS

Enligt VGR:s sammanställning gavs 39 000–40 000 doser covid-19 vaccin i regionen förra veckan (39) – en ökning på cirka 25 procent sett till veckan innan. Ökningen förklaras med vaccinationsdagen där nästan 8000 vaccinerade sig – för nära hälften av dessa var det första dosen.

– Jag är mycket nöjd. Extra glädjande att se att så många tog sin första dos. Personer som kanske var på väg att ta en fika kunde passa på även om det inte alls var planerat, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i VG-regionen.

Få unga dubbelvaccinerade

En utmaning på många håll har varit att få yngre att vaccinera sig. Andelen i åldrarna 16-17 år som fått en första dos i Västra Götaland till och med vecka 38, var 63,8 procent och andelen som fått två doser 8,4 procent. Det kan jämföras med hela landet där 65,9 fått första dos och 32,3 andra dos i samma ålderskategori, enligt Folkhälsomyndighetens siffror.

ANNONS

Hur ska ni motivera de unga?

– Det är främst genom skolan. Vi har samarbete med gymnasieskolan och når hög täckning på grund av det. Men också att vi befinner oss på platserna där ungdomar befinner sig, idrottsföreningarna och sportevenemang till exempel, säger Rygge.

Är det problem att unga är tveksamma, inte vaccinerar sig?

– Jag tror inte ungdomar är tveksamma, de har nog bara inte fått till det ännu. Alla gymnasieskolor har inte börjat vaccinera, det är ett fortlöpande arbete.

LÄS MER:Blygsam minskning av covidfall i STO-kommunerna

Områden svåra att nå

Västra Götalandsregionen ser också att vissa områden kräver punktinsatser. Lextorp i Trollhättan har pekats ut och även i Östra Göteborg och Angered.

– Det finns svårnåbara grupper, det kan handla om sådant som språk och socioekonomiska hinder. Där är det jätteviktigt att vi finns på plats och bygger förtroende.

LÄS MER:Så många är vaccinerade – här är områdena som sticker ut

LÄS MER:Delade meningar om vaccinets nytta i Hasselbacken

Regionen jobbar i ett tätt samarbete med kommun och civilsamhälle, förklarar Rygge. Där finns två huvudspår i strategin: Det ena är riktade insatser i områden med lägst vaccinationsgrad och det andra är att satsa på stora knutpunkter där många människor samlas; Köpcentrum och nöjesfält till exempel.

– Vi behöver fortsätta jobba med det som vi ser har bäst effekt: Fokus på synlighet, tillgänglighet och flexibilitet. Vi uppmanar våra vaccinatörer att fortsätta vara kreativa och flexibla. Ha gärna öppet på helg och sent vardagar.

Moderna på paus

I onsdags sattes Modernas vaccin ”Spikevax” på paus sedan man sett signaler om ökad risk för hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäcksinflammation (perikardit).

Risken att drabbas är väldigt liten, enligt Folkhälsomyndigheten, men som försiktighetsåtgärd vaccineras ingen under 30 med Moderna utan där erbjuds Pfizer.

– Vi har bra tillgång på Pfizer så det är inget som hindrar vaccinationsplanerna, säger Kristine Rygge.

ANNONS