Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En del av väskorna som säljs. Lagret finns på hemlig ort på grund av inbrottsrisken.  Bild: Zara Barretta
En del av väskorna som säljs. Lagret finns på hemlig ort på grund av inbrottsrisken. Bild: Zara Barretta

Zara säljer lyxväskor från Orust

Zara Barretta ville ha ett fritt jobb för att kunna vara nära sina barn och startade en e-handel som bland annat säljer begagnade lyxväskor. Nu har företaget funnits i sju år och affärerna går bättre än någonsin.

Märkesväskor har alltid varit ett stort intresse för Zara. Gärna lite lyxigare märken som Louis Vuitton, Gucci och Chanel. När hon var i 25-årsåldern bodde hon i London och det var där som intresset växte.

Det var även där hon träffade sin nuvarande man och tillsammans reste de runt och bodde i flera länder runt om i Europa innan de landade i Sverige, på Orust.

– När vi kom hem igen så kände jag att jag ville starta upp något eget för att kunna vara nära barnen. Till en början tog jag in nya varor men märkte ganska snabbt att det inte funkade, berättar Zara.

Tillgänglig dygnet runt

Hon testade då att ta in begagnade varor i stället, främst från märket Louis Vuitton, vilket visade sig vara mycket populärt bland kunderna.

– Jag gick in med 100 000 kronor av mina egna sparpengar och sedan har jag byggt upp det därifrån. Jag har aldrig tagit några lån. Det är klart att det gick trögt i början, men nu flyter det på, säger Zara.

Hon finns tillgänglig för sina kunder dygnet runt, både på mejl och telefon. Ibland jobbar hon från lagret, som är beläget på hemlig adress på grund av inbrottsrisken, men mestadels åker hon runt och träffar sina kunder. Sammantaget är det är mycket jobb även kvällar och helger och mycket tid går åt att hitta nya varor att ta in.

– Det blir många arbetstimmar, det blir det. Vissa kunder kommer till mig och vill sälja, då tar jag emot kommission, eller så köper jag in direkt. Sedan finns det olika auktionssidor både i Sverige och Europa där jag sitter och letar. Jag är aldrig ledig, jag är alltid på jakt.

Inte orolig att göra misstag

Zara har även som uppgift att utfärda äkthetsintyg för varje vara.

– Det finns ju superkopior som du med blotta ögat inte kan se skillnad på, men det finns alltid något som inte stämmer. Det kan vara att vikten är fel bland annat, och det känner jag ganska snabbt. Jag har gjort detta i så många år så jag är inte orolig för att jag skulle göra en miss, berättar hon.

Hon kan inte säga exakt hur många väskor, halsdukar och sjalar av alla exklusiva märken som hon säljer på sin e-handel Lady Clara’s Collection varje månad, det beror helt på vilken årstid det är och hur mycket varje vara kostar. Vissa saker kostar ett par tusen och andra saker uppemot 20 000-30 000. Trots att det ibland kan vara riktigt höga summor så är intresset för begagnade lyxväskor större än någonsin.

– Grannen kanske har en sån väska och då ska man själv ha det. Vissa modeller går ju extra bra av den anledningen att alla vill ha den, säger Zara.

Tror status spelar stor roll

Hon, som sitter i andra änden av köpkedjan, kan föra statistik över köpen. Hon ser en tydlig trend i kundernas köpbeteende.

– Folk har näthandlat en hel del nu under corona, det kanske har blivit en liten tröst för dem. Jag använder mig av Klarna, vilket gör att fler har möjlighet att handla en lite dyrare väska. Jag kan ju se vilka som väljer direktbetalning och vilka som väljer delbetalning på flera månader. Majoriteten väljer delbetalning på 24 månader, säger Zara och fortsätter:

– Jag tror det här med status spelar en väldigt stor roll i mångas liv.

Själv använder hon inte dyrare väskor, trots att det är hennes största intresse och det hon faktiskt jobbar med. Zara känner sig nöjd bara av att få titta på väskorna hon skickar iväg till sina kunder.

– Mitt yrkesval ger mig möjligheten att se och känna på lyxvaror varje dag, känslan av att äga en dyrare väska får jag bara av att titta på dem, säger hon.