Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.


   <strong id=Skola och vård. ”Vi tror att det här är förändringar som ger en vinst längre fram – på riktigt”. Tomas Palm och Christina Svensson berättar om Sverigedemokraternas viktigaste frågor inför valet till kommunfullmäktige i höst.">
Skola och vård. ”Vi tror att det här är förändringar som ger en vinst längre fram – på riktigt”. Tomas Palm och Christina Svensson berättar om Sverigedemokraternas viktigaste frågor inför valet till kommunfullmäktige i höst.

SD inför valet: ”Vill se max 20 elever per klass”

Sverigedemokraterna i Stenungsund avslöjar nu sina viktigaste valfrågor inför hösten. Det handlar bland annat om att skapa en tryggare skolgång.
– Med fler lärare och mindre klasser kommer vi se mindre stök, bättre resultat och starkare relationer mellan elever och lärare, säger Tomas Palm, andre vice ordförande i den lokala SD-gruppen.

Valet 2022 närmar sig och i Stenungsund har Sverigedemokraterna byggt upp en ny parlamentarisk grupp med flera rutinerade politiker. Förra valet nådde de 13 procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige. Nu siktar de på att stärka positionen ytterligare.

– I dag har vi jättefina kandidater på vår lista och målet är att nå 20 procent av rösterna i kommunen, berättar Tomas.

”Äldre ska inte möta stressad personal”

Två frågor som SD vill satsa extra mycket på framöver är skolan och äldreomsorgen. Här är otrygghet och en stressig arbetsmiljö gemensamma nämnare.

– De äldre ska inte behöva möta stressad personal. De ska inte känna sig förbisedda när personalen rusar förbi, säger Christina Svensson, ordförande för SD i Stenungsund, som jobbat på ett äldreboende i snart 20 år.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Sverigedemokraterna i Stenungsund här

– I dag har vi ett upplägg i kommunen där vi vid behov flyttar personal mellan olika enheter för att täcka upp. Vi menar att detta upplägg, som ironiskt nog kallas för hälsoschema, i stället skapar dubbelarbete.

Varför skapar hälsoscheman dubbelarbete?

– Därför att vi måste tala om för den inhoppande personalen hur man bemöter just den vårdtagaren som den ska gå in och hjälpa. Det blir samma sak om jag ska hoppa in någon annanstans, man känner inte de äldre där och vet inte vilka behov de har. Så av ekonomiska skäl flyttas personal till avdelningar med hög belastning, i stället för att man tar in extra bemanning. Detta upplägg måste upphöra, precis som det gjort i exempelvis Lund och Halmstad.

Kräver språktest

Något SD däremot vill införa för personal i äldreomsorgen är språktester. Ett sådant krav röstades nyligen igenom i Göteborg.

– Verksamheten kräver språkkrav. Vårdtagarna måste känna sig trygga i kommunikationen, särskilt när det handlar om något så viktigt som råd om medicinering, säger Christina.

”Når bättre skolresultat”

När det gäller kommunens barn och unga så kommer Sverigedemokraterna i Stenungsund framför allt att driva frågan om mindre klasser i skolan.

– Vi vill se max 20 elever per klass. Det finns forskning som visar (IFAU-rapport 2012:5) att elever som går i mindre grupper både når bättre skolresultat och har högre lön som vuxna. Men framför allt handlar det om att mindre grupper ger en bättre arbetsmiljö för både elever och lärare, säger Tomas Palm.

Hur ska detta kunna genomföras i Stenungsund?

– Att rekrytera lärare är en utmaning, precis som för många andra kommuner. Men om vi kan skapa förutsättningar för ett roligare, mer stimulerande och utvecklande jobb med tid för fortbildning så kan vi nå långt. Till exempel kan administrativ personal anställas så att lärarna kan fokusera på pedagogiken.