Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Ändrad plan hindrade inte Sif – vände och vann derbyt

Sent planbyte och tidigt mål bakåt hindrade inte Stenungsund i bohusderbyt mot Herrestad. Sif tog en skön seger efter två raka nollor.

Det blev dramatiskt redan innan matchen. När Stenungsund och Herrestad kom till Nösnäsvallen menade domaren att mattan inte var spelbar efter det ihärdiga regnet. Sif-tränaren Robert Tartagni höll inte med.

– Vi hade stämt av med vaktmästare innan. Jag har både sett och spelat på planer som varit fyra-fem gånger blötare än den här, säger han.

Det var bara att respektera, skjuta upp avsparken 30 minuter och packa in sig för transport till Sif-gårdens konstgräs, även om Robert Tartagni hade sina skäl till att vara orolig över byte av arena.

– Det finns tre utpräglade konstgräslag i serien. Det är Vänersborg, Mjölby och just Herrestad. Det kändes inte bra. Jag var orolig hur killarna skulle hantera det. Jag och Calle (Hedén, assisterande tränare) är inte vana vid den sitsen med att ändra underlag, det kanske inte flyter på som vanligt, menar han.

Debutanten reste sig efter misstaget

Oron visade sig vara obefogad.

– Killarna hanterade det jättebra, konstaterar Robert Tartagni.

Fast Sif-laget verkade vara kvar på Nösnäsvallen i starten. Efter åtta minuter tog gästerna Herrestad ledningen efter ett missförstånd och försvarsmiss i Stenungsund. Alessandro Dahlin, som gjorde sin första match från start, tog på sig målet. Han skulle få revanschera sig senare.

– Han skakade av sig det och gör en magisk match. En ung spelare som orkar resa sig efter det och göra avgörande insatser! Han hockeytäcker ett avslut mot öppet mål. Det är kul att ge våra unga killar chansen för att de är så pass kompententa.

Innan halvleken var över hade Stenungsund vänt matchen efter fullträffar av Malte Runevik och Ludvig Ferdinandsson.

– Bägge var mål som vi avslutsmässigt inte tränat på, men väl mönstermässigt. Det är skönt att killarna i offensiva positioner ger varandra poäng. Vi har varit väldigt tydliga med att våra forwards och yttermittfältare ska göra målen för oss. En spelar fram till den andra. Det är den kravspecen vi har: gör du poäng fortsätter du att spela. Vi har inte fått till det på de chanserna innan. Mot Yxhult gjorde vi noll mål på bättre lägen. Det här visar att vi kan och att det är rätt väg att gå.

Kontrade in trean

Efter paus ökade Sif på ledningen direkt när Joakim Berggren hittade rätt efter en fin kontring. Herrestad reducerade med dryga kvarten kvar på straff. Eftersom Stenungsund har derby mot Grebbestad på lördag och DM-match på tisdag gjorde Robert Tartagni flera byten i mitten av halvleken för att spara en del krafter.

– Det var en liten chansning. När någon får kramp undrar jag om jag var för tidigt på det.

Herrestad kom inte närmare kvittering än dubbla träträffar.

– Summa summarum var poängen viktigare än att göra en 90+5 minuters bra prestation. Det har funnits bra sekvenser innan, men då har vi inte fått med oss poängen. Skönt att få det retroaktivt.

Segern betydde att Stenungsund, nu på plats nio, passerade Herrestad i tabellen och skaffade distans till lagen kring nedflyttningsstrecken.

Fotboll

Division 2 norra Götaland herr

Stenungsunds IF – Herrestads AIF 3–2 (2–1)

Mål: Malte Runevik, Ludvig Ferdinandsson, Joakim Berggren.

Bra: Erik Westgärds i målet, Erik Holmqvist och Alessandro Dahlin i backlinjen, lagkaptenen Anders Sennewald – Sif:s egen Xavi – får alla en stor portion beröm av tränaren Robert Tartagni.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.