Team Seaside deltog den gångna helgen i ett uppstartsläger i Kungsbacka där de synkroniserade konståkningslagen fick visa upp sina program för domare. Om en knapp månad genomförs den första kvaltävlingen som är det första skäret på väg mot JVM i Innsbruck i mars 2022.
Team Seaside deltog den gångna helgen i ett uppstartsläger i Kungsbacka där de synkroniserade konståkningslagen fick visa upp sina program för domare. Om en knapp månad genomförs den första kvaltävlingen som är det första skäret på väg mot JVM i Innsbruck i mars 2022. Bild: Navaz Sumar

Äntligen kan Team Seaside börja tävlingsåka igen

Hela den föregående tävlingssäsongen försvann i pandemin men nu kan det synkroniserade konståkningslaget Team Seaside från Tjörn se framåt. Om en knapp månad avgörs först kvaltävlingen. Siktet är inställt på JVM i Innsbruck i Österrike i mars nästa år.

ANNONS

Team Seaside hann delta i det JVM som avgjordes i Nottingham i England vårvintern 2020, det vill säga precis när pandemin slog till.

Däremot blev det inget av säsongen 2020/21. Förhoppningen om en mer normal säsong finns och inleddes med ett pre event – ett uppstartsläger – den gångna helgen i Kungsbacka.

– I år var det samma upplägg som när man tävlar. Först tränar man och gör sedan tävlingsåk med ett program, säger Therese Hillberg, huvudtränare för Team Seaside som tillhör Tjörns Konståkningsklubb.

Här är åkarna och ledarna i det synkroniserade konståkningslaget Team Seaside som förhoppningsvis ska ta laget till JVM i Innsbruck i Österrike.
Här är åkarna och ledarna i det synkroniserade konståkningslaget Team Seaside som förhoppningsvis ska ta laget till JVM i Innsbruck i Österrike. Bild: Anette Norén

– Skillnaden var att det inte var något bedömningssystem. Domarna gav oss feedback – skriftligt och på ett möte – på vårt åk efteråt. Vad som var bra, vad vi behöver utveckla och så vidare, säger hon.

ANNONS

Ja, just det – Therese hette tidigare Arvidsson men är sedan i somras gift. Hon har antagit sin makes efternamn Hillberg.

Gammalt och nytt

Normalt sett skapas ett helt nytt program plus klänningar för varje nytt år.

– Men eftersom vi inte tävlade förra säsongen och inte heller fick träna tillsammans under långa perioder på vårt program har vi kvar samma stomme, säger Hillberg.

Team Seaside har behållit klänningarna och i stort sett båda programmen från förra säsongen till den här säsongen.
Team Seaside har behållit klänningarna och i stort sett båda programmen från förra säsongen till den här säsongen. Bild: Figureskatingpictures

– Vi har fått göra vissa ändringar i programmet eftersom en del regler har ändrats. Men vi har ju inte använt det (läs: klänningarna), så det känns ändå som nytt, säger hon.

Vilken musik har ni i år?

– I det långa programmet är det olika men temat är storm. Det är mycket blixtar och dunder. I det korta heter både låten och temat ”Flashlight”. Där åker vi i gula och vita klänningar.

Kval till JVM

Med allt detta på plats och kommande finjusteringar av programmen ska Team Seaside ta sig an en tävlingssäsong med både nationella och internationella tävlingar.

Först ut är kvaltävlingarna den 4-5 december i Borås respektive 8-9 januari 2022 i Kungälv. Dessa två plus Leon Lurje Trophy i Göteborg i slutet av januari avgör om det finns plats för Seaside i det JVM som avgörs i Innsbruck i Österrike den 18-19 mars.

– Den här säsongen är vi tre juniorlag i Sverige och vi behöver kvala, säger hon.

Även Svenska Konståkningsförbundets tävlingskommitté ska göra en bedömning, så att lagen håller rätt nivå.

”Känner oss redo”

– Även om Sverige har två platser ska vi ändå bli godkända av kommittén. Det räcker inte med att vara två av tre utan man ska uppnå deras krav, säger Hillberg.

– Men det hoppas vi på, så klart, och vi har ju haft god tid på oss att slipa på kvaliteten på programmen. Vi känner oss väldigt redo. Vi fick också bra feedback på våra program. De tycker att det är två väldigt välgjorda program, säger hon.

– Det känns som att vi ligger på en bra och ganska hög nivå, så det ska bli spännande att se hur långt vi tar oss i år!

Ny lagkapten efter Ella

I laget har det tillkommit fem nya åkare samtidigt som några har lämnat.

En som inte är kvar är Ella Helgeson som nu tränar och tävlar med ett synkroniserat konståkningslag i Helsingfors i Finland.

Det betyder att Team Seaside har fått en ny lagkapten.

– Ny lagkapten är Ina Trolle som kommer från Skärhamn, säger Hillberg.

ANNONS