Orustbon Jonna Borgström tog VM-guld i jetski.
Orustbon Jonna Borgström tog VM-guld i jetski. Bild: Simon Palfrader

Äntligen mästare – Jonna Borgström säkrade VM-guldet i Kuwait

Äntligen var det Jonna Borgströms tur. Orust-tjejen är världsmästare i Jetski. Klubbkamraten och flerfaldiga VM-guldmedaljören Emma-Nellie Örtendahl var tvåa totalt och ännu en gång världsmästare i slalom.

ANNONS
|

Jonna Bergström har var med i toppen i flera år, men oftast fått se Emma-Nellie Örtendahl överst på pallen. I Kuwait Grand prix säkrade Jonna Bergström sin första totalseger i VM.

LÄS MER:Jonna Borgström från Orust nära ta första VM-guldet i jetski

LÄS MER:Klubbkamrater i hård kamp när VM i jetski avgörs i Kuwait

– Kul. Jag är jättenöjd. Det har varit många års träning och det har lönat sig, säger Jonna Borgström.

Vad gjorde att du kunde ta titeln i år?

– Jag har kört ganska jämnt och det var bara två tävlingar i år. Jag gjorde en väldigt bra första tävling i Olbia, Sardinien. Jag hade en bra ledning i poäng när vi kom hit. Jag visste att en tredjeplats skulle räcka för att vinna. Jag körde runt och såg till att komma i mål utan misstag. Jag ville inte ta några risker i helgen, inte chansa, utan köra säkert. Jag gjorde det jag behövde, säger Jonna Borgström, som var totaltvåa förra VM 2019 efter Emma-Nellie Örtendahl.

ANNONS

LÄS MER:Emma-Nellie i våldsam krasch på VM-premiären i jetski

I Kuwait Grand prix slutade hon trea efter Jasmiin Ypraus från Estland och Emma-Nellie Örtendahl.

Hur går du vidare efter VM-guldet?

– Jag ska bara fortsätta att träna som vanligt, det inte mycket som förändras.

Vad betyder det att vara två förare av högsta klass i samma klubb Orust?

– Vi har alltid haft varandra nära och tävlat hemma och ute i världen. Vi har motiverat och pushat varandra, säger Jonna Bergström.

Emma Nellie Örtendahl slutade tvåa i VM i jetski.
Emma Nellie Örtendahl slutade tvåa i VM i jetski. Bild: Simon Palfrader

Emma-Nellie Örtendahl slutade totalt tvåa. Då ska vi ha i minnet att hon kraschade ordentligt i Olbia, efter att ha blivit påkörd av Jasmiin Ypraus. Revanschen kom i Kuwait, då hon bland annat såg till att hålla Ypraus borta från topp två i sluträkningen, trots estniskans seger.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet. Det har varit en väldigt tuff säsong för mig på olika sätt och i och med kraschen. Det var inte ett optimalt sätt att komma in i tävlingen. Men det var jätteroliga race i Kuwait med höga vågor. Det är tufft att köra i dem. Jag är nöjd med min silverplats, det var det bästa jag kunde göra i VM, säger Emma-Nellie Örtendahl.

Hon reser heller inte hem utan guldmedalj. I fredagens nattshow visade Emma-Nellie klassen i slalom.

– Det var väldigt kul. Där vann jag VM-guld, före Jasmiin Ypraus och norska Benedicte Drange. Det var en väldigt lyckad helg, tycker Emma-Nellie, som vunnit alla slalom-VM sedan starten 2015.

Bild: Simon Palfrader

Samuel Johansson, Orust JK, var med i medaljracet i slalom. Det blev ett silver för den 19-årige Ödsmålskillen.

– Det kändes bra. Vi vann varsitt i heat i bäst av tre, men i finalen fick jag inte till det. Det stoppade mig från guldet. Nu ska jag satsa för fullt inför nästa säsong. Jag är revanschsugen, säger Samuel Johansson som har ett VM-brons i slalom från 2019 i bagaget.

ANNONS