Politiken i Stenungsunds kommun är överens om att bygga en konstgräsplan på Ödsmåls IP. Investeringsbudgeten ska klubbas av kommunfullmäktige i nästa månad. Om allt går som det ska kan planen stå klar redan framåt vårkanten 2022.
Politiken i Stenungsunds kommun är överens om att bygga en konstgräsplan på Ödsmåls IP. Investeringsbudgeten ska klubbas av kommunfullmäktige i nästa månad. Om allt går som det ska kan planen stå klar redan framåt vårkanten 2022. Bild: Tony Balogh

Ödsmål får konstgräsplan: ”Vi valde att prioritera”

Politiken i Stenungsund är överens om att en konstgräsplan ska byggas på Ödsmåls IP. Om allt går som det är tänkt kan planen stå klar redan under år 2022.
– Det här är en jättestor grej för oss, säger Krister Persson, ordförande i Ödsmåls IK.

ANNONS
|

Sedan tidigare finns det två konstgräsplaner i kommunen: Nya Sifgården i Stenungsund respektive Stora Höga IP. Planerna servar i första hand bollsparkandet i Stenungsunds IF och Vallens IF.

Mycket talar nu för att Ödsmåls IK blir tredje fotbollsklubb med konstgräsplan vilket indirekt också är goda nyheter för Svenshögens SK. Tanken är att bygga på den grusplan som ibland används som parkering i samband med match.

I veckan diskuterade de politiska ledamöterna i kommunstyrelsen investeringsbudgeten för det kommande året. Pengarna ska formellt klubbas på kommunfullmäktiges sammanträde i juni månad.

Politisk enighet

Enligt kommunalrådet Olof Lundberg (S) har man politiskt och i enighet valt att prioritera bland annat Ödsmåls IP.

ANNONS

– Jag tror vi hade fem äskanden från föreningar. Ödsmåls IP var en som vi valde att prioritera och ta in i investeringsbudgeten, säger Lundberg.

Varför prioriterar ni konstgräs i Ödsmål?

– Jag ser inte att vi kan utföra träningar i kommunen fullt ut på naturgräsplaner. Grusplaner är heller inget man tränar på längre. Vi kommer att behöva fler konstgräsplaner för de som finns utnyttjas fullt ut.

ÖIK har en omfattande och växande fotbollsverksamhet med såväl pojk- som flicklag. Klubben satsar också på damjuniorer samt har startat ett damlag. Klubbens verksamhet får givetvis en push i rätt riktning av en konstgräsplan.

Klart till år 2022

Investeringen ligger på någonstans kring tre-fyra miljoner kronor.

– Jag reagerade på att det inte var mer pengar. Förklaringen var att underlaget är i princip klart. Det finns redan en hårdgjord yta, säger Lundberg.

Att bygga konstgräs innebär kommande driftskostnader. Inom tio år måste också underlaget med all säkerhet måste bytas ut på samma sätt som häromåret skedde på Nya Sifgården.

– Föreningarna kommer att få vara med och bekosta en del av kostnaderna för byte av gräset men naturligtvis inte fullt ut.

Hinner planen stå klar till år 2022?

– Planerar man det rätt med alla tillstånd och liknande, så bör det kunna vara färdigt framåt vårkanten inför säsongen.

Behålla ungdomar

För Krister Persson, som hösten 2019 valdes till ordförande i ÖIK, är den politiska enigheten kring konstgräs en god och välkommen nyhet och frukten av ett arbete som föreningen inledde för tre-fyra år sedan.

– Det här är en jättestor grej för oss. Vi lägger mycket pengar varje år på att hyra planer på andra ställen för att kunna träna. Vi har en A-plan som, om den ska hålla för oss, bara ska användas 10-15 timmar i veckan men den används nu typ 40 timmar i veckan, säger Persson.

– Vi har en lånad gräsyta i Ödsmål som är sank. Den har vi på nåd fram tills dess att någon beslutar sig för att bygga en industri där. Dessutom har vi grusplanen, säger han.

– Samtidigt ska vi försöka behålla våra ungdomar i klubben. Om det är obekvämt att spela fotboll ligger det ännu närmare till hands att vi tappar.

ANNONS