Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Ödsmål orkade vända underläge till seger i historiskt derby mot Svenshögen

När orken tröt för gästande Svenshögens SK hade hemmalaget Ödsmåls IK lite mer bensin kvar i tanken. Därför mäktade de gröntröjade att i det historiska fotbollsderbyt i Bohusfemman vända underläge 0–1 till seger 2–1.

Efter två gånger 45 minuter i regnet på Ödsmåls IP är analysen ganska tydlig från Oilers lagkapten Ardi Thaqi:

– Man kände att de nog är lite bättre tränade än vad vi är, säger han om Ödsmål.

– Vi orkar inte riktigt hålla uppe spelet. De har två forwards som låser mittfältet hela tiden, medan vi har två forwards som kanske inte riktigt orkar låsa deras mittfält, säger han.

– Tobias Mikaelsson var inte heller med för oss i dag. Han hade gjort en enorm skillnad för oss i anfallet. Men sett till matchen förtjänade de kryss eller seger för Ödsmål var det bättre laget.

Straffade Svenshögen

Inför ögonen på cirka 100-150 åskådare – det kunde varit fler om det varit bättre väder – har båda lagen på sistone uppvisat god form. ÖIK var tvåa i tabellen medan SSK å sin sida hade fyra raka segrar.

Och även om Ödsmåls huvudtränare Håkan Olsson inför fajten framhöll Svenshögen som favoriter var det inget som märktes inledningsvis.

– De rullar ut bollen väldigt kort och det straffar vi dem på för vi kunde bryta ganska högt, säger Janne Johannesson, anfallare i ÖIK.

Under den första kvarten hade ÖIK prickat stolpen, sett hur Oilers keeper Arvid Slusarczyk tippat ett avslut från just Janne till hörna plus att Jesper Åberg Jansenius bommat ett läge med efterföljande retur efter att slitit sig loss.

– Jag tycker att vi är lite starkare än dem konditionsmässigt. Vi har nog överlag lite mer vältränade killar. Det gjorde nog skillnaden, säger Janne.

Återkomst i Ödsmål

Janne Johannesson förresten? Var det inte han som skulle sluta efter 17 säsonger i ÖIK plus ett år i just Svenshögen under 2021?

– Jag vet inte jag bestämde mig för att lägga av. Division 5 passar mig, säger Janne som kom tillbaka i ÖIK för några matcher sedan.

– Min fru bestämde att jag skulle spela i den klubb där jag spelat hela livet. Det blir den 18:e säsongen i Ödsmål.

Han och laget fick se hur Svenshögens Lucas Benjaminsson kunde nicka in 1–0 efter 22 minuters spel vilket, om sanningen ska fram, inte riktigt speglade kampen så långt.

Ödsmål kvitterade i den 27:e minuten genom Pezhman Sadegphor. Trodde alla. Men assisterande domaren Jörgen Hjelm – som för övrigt är ordförande i domarkommittén i Bohusläns FF – vinkade för offside.

Gott tugg på planen

I den andra halvleken skulle det visa sig att orken fällde avgörandet med hemmalaget som segrare efter mål av Niclas Dahlin och Jesper Pedersen.

Var detta en rolig match att spela?

– Jätteroligt! säger Johannesson.

– Det är många unga killar i vårt lag. Och i det andra laget känner jag många. 80 procent har spelat i Ödsmål. Och så mycket tugg på planen bland oss äldre. Vad vi sa? ”Stå upp” ha ha!

Ardi Thaqi håller med.

– Det var skönt emellanåt. Ett gött tugg! När man gjorde mål jublade man lite extra. Det är sådant som tillhör, menar Ardi.

”Behöver du byta?”

Vid ett tillfälle i första halvlek tryckte han till i ryggen på Janne Johannesson. När Janne tog stöd av gräset undrade Ardi om han behövde byta.

– Han skrek ju så jag tänkte att han nog behövde byta. Jag visste att han bara skrek lite extra, ler Ardi som spelat flera säsonger för Ödsmål

Fanns det risk för att du skulle gå till fel omklädningsrum?

– Ha ha, lite så var det! Jag har faktiskt aldrig varit här inne (läs: i bortalagets omklädningsrum). Konstigt nog är detta finare än det andra. Jag fattar inte varför vi inte satt här i stället?

En sådan här kväll hade Ardi kanske önskat att han satt i sitt gamla omklädningsrum för där satt segrarna.

Fotboll

Division 5 Bohuslän herr

Ödsmåls IK-Svenshögens SK

2–1 (0–1)

Målskyttar ÖIK: Niclas Dahlin och Jesper Pedersen.

Målskyttar SSK: Lucas Benjaminsson

LÄS OCKSÅ: Topplaget Oddevold tror på Vallenfostrade målvakten Magnus Lundberg

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.