En välbekant syn sedan starten år 1963. Anmälningstiden för den klassiska havskappseglingstävlingen Tjörn Runt gick ut natten till måndag. 240 båtar är anmälda vilket är något fler än 2020 då 227 startade.
En välbekant syn sedan starten år 1963. Anmälningstiden för den klassiska havskappseglingstävlingen Tjörn Runt gick ut natten till måndag. 240 båtar är anmälda vilket är något fler än 2020 då 227 startade. Bild: Alf Tornberg

240 anmälda till Tjörn Runt

240 anmälda båtar! Det blir startfältet i årets upplaga av Tjörn Runt. Det är några fler båtar än under 2020 men ungefär lika många. Tävlingen blir dock en blandning av större båtar och riktigt små.

ANNONS
|

Till de 240 båtarna kommer också ett 20-tal båtar i den så kallade cruisingklassen det vill säga ett antal båtar som seglar Tjörn Runt på samma bana men som inte deltar i själva tävlingen.

– Det är något fler (anmälda) båtar än under 2020 då det var 227 båtar som startade, säger tävlingsledaren Anders Thorén.

Tävlingen avgörs i år som förra året på den traditionella banan med start i Askeröfjorden och målgång innan Skåpesundsbron.

Ny klass för katamaran

Anders Thorén berättar att man under de sista dagarna också fått anmälningar av ett antal katamaraner, så man får ha en speciell klass för dessa. Bland annat kommer den tidigare OS-medaljören Göran Marström till start i en M32.

ANNONS

– Annars är det en blandning av stora och små båtar. Bland båtarna märks Stenungsundsseglaren Johnie Berntsson som styr en av tävlingens största båtar, konstaterar Anders Thorén.

Han säger att man i år kunnat fylla funktionärsleden bra och att det har tillkommit en del yngre vilket är både roligt och nödvändigt.

Klubbledningen var bekymrad för några år sedan då man hade svårt att få tag i tillräckligt med funktionärer till tävlingen. Som vanligt omges tävlingen också av rejäl säkerhet med både kustbevakning, sjöräddning och polis på plats.

Svaga vindar på lördag

Väderprognoserna säger att det kan bli ganska svaga vindar under lördagen vilket torde innebära att tävlingen tar lång tid. Däremot har det inte aviserats något regn i södra Bohuslän vilket både arrangörer, seglare och publik tackar för.

Efter att ha fått ställa in Lilla Tjörn Runt förra året kommer man i år att köra tävlingen men på en annorlunda tid. Bland annat krockar tävlingen för jollarna med JSM som senarelagts detta år.

Man startar så sent som kl 15 på fredag eftermiddag med Lilla Tjörn Runt för att så många som möjligt skall kunna vara med. Tävlingen ligger därmed också efter skolstarten.

Bra publikplatser

Tävlingsledningen säger att man som vanligt har en rad bra åskådarplatser för att kunna se tävlingen, både efter starten vid Tjörnbroarna och sedan vid olika platser på västra Tjörn bland annat Rönnäng, Klädesholmen och Kyrkesund. Även vid Björholmen finns det ofta bra åskådarplatser.

Däremot är det inte lätt att se målgången från land vid Skåpesund. Då behöver man båt till förfogande.

Om vindarna blir alltför svaga kommer man att korta banan med mål vid Vannholmen efter inloppet till Stigfjorden. På torsdagen innan Tjörn Runt arrangeras en start- och målgruppsövning innan tävlingarna.

Social distansering

Ett bekymmer är den sociala distanseringen det vill säga att man inte packar sig för tätt på åskådarplatserna. Något mobilt ljud kommer inte heller att finnas detta år för att undvika alltför stora folksamlingar.

Tävlingsledningen uppmanar också båtar som följer tävlingarna att hålla avstånd till seglarna eftersom svall från motorbåtar är störande för en del.

Tilläggas skall att arrangörerna har inlett diskussioner med bland annat motorsportorganisationer att bredda Tjörn Runt-veckan under 2022 med andra arrangemang och grenar vid sidan av seglingarna.

Årets Tjörn Runt är den 58:e upplagan av tävlingen. Fjolårets tävling vanns av Magnus Lundgren med besättning från Lysekil i en Arcona 380. Liksom i fjol kommer – på seglarnas egen önskan – endast en enda totalsegrare att utses.

ANNONS