Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En seg start i prologen och en vurpa i sista kurvan innan spurten. Det blev på fredagen ingen optimal start på tävlingssäsongen i skidor i Gällivare för Alfred Buskqvist från Tjörn. Fortsättning följer i helgen med 15 kilometer klassiskt respektive skate. Bild: Team Svenska Spel
En seg start i prologen och en vurpa i sista kurvan innan spurten. Det blev på fredagen ingen optimal start på tävlingssäsongen i skidor i Gällivare för Alfred Buskqvist från Tjörn. Fortsättning följer i helgen med 15 kilometer klassiskt respektive skate. Bild: Team Svenska Spel

Alfred Buskqvist vurpade i säsongspremiären på skidor

En seg prolog och en vurpa i sista kurvan innan spurten. Nej, det blev inte den bästa av starter för Alfred Buskqvist i säsongspremiären på skidor i Gällivare.
– Det var ingen superkänsla direkt, säger Buskqvist.

För skidentusiaster i allmänhet och skidåkare på elitnivå i synnerhet är månaden november och Gällivare synonymt med en sak: säsongspremiär.

Med start idag fredag och i dagarna tre ska de bästa som Sverige har att mönstra för första gången mäta sina krafter. En av dem är Alfred Buskqvist som är född och uppväxt på Tjörn, tävlar för IK Stern i Göteborg och bor i Östersund.

Han anlände till Gällivare i onsdags för att under torsdagen testa skidor och köra förberedande intervaller inför fredagens tävling.

– Det var en sådär start. Jag var ganska seg i prologen och kvalade in som 18:e till slut. Det var ingen superkänsla direkt, säger Alfred om dagens insats i sprintklassen.

Vurpade i sista kurvan

Det blev lite bättre till kvartsfinalen.

– Men då vurpade jag istället i sista kurvan. Då är det svårt att vara med!

Hur låg du till när du vurpade?

– Jag låg i fyra i heatfinalen men jag var med för att spurta om det. Det var mycket vurpor idag överlag med luriga kurvor. När man är sprintstum blir det lätt så. Jag tror jag blev femma i min kvartsfinal. Lite bottennapp idag, faktiskt, säger Alfred som till slut kom på plats 22.

– Det var inte riktigt den premiären som jag skulle ha, men det är ju en lång säsong. Det finns ju mycket att göra på kvar, men det är alltid skönt att få känna sig pigg och rask i öppningstävlingen.

Stort startfält i klassiskt

I morgon lördag blir det 15 kilometer klassiskt.

– Vi får ladda om för det istället och vi får se om det blir en piggare kropp i morgon. Hoppas på det! Jag brukar komma igång när man har fått tävla igång sig, säger Buskqvist.

– Det är ett ganska stort startfält. Vi startar en och en och sedan åker man 15 kilometer så fort man kan, helt enkelt ha ha! säger han.

– Startlistorna släpps ganska sent kvällen innan, men jag skulle tro att jag startar runt klockan tolv.

Skate på distans

Att ta sig från boendet till startområdet vid Hellnerstadion Dundret är enkelt.

– Det är en slalombacke ner – det går att åka från boendet till starten. Det är bra förspänt med boendet i Gällivare. Plus att det är riktig vinter här. Det är skönt att få komma igång på sköna och rättvisa förhållanden.

På söndag blir det också distans fast då skate med individuell start.

– Det är bra att få komma igång med tävlingssäsongen direkt, säger Alfred.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.